Hlavní obsah

Muž přežil dva dny v převrácené lodi 30 metrů pod hladinou Atlantiku

Novinky, rei
Abuja

Devětadvacetiletý Nigerijec Harrison Okene přežil jako zázrakem déle než dva dny uvězněný v převrácené lodi 30 metrů pod hladinou chladného Atlantiku. Zachránila ho vzduchová bublina na toaletě v podpalubí. Ani poté, co byl objeven potápěči, však nemohl na vzduch a musel strávit dva a půl dne v hyperbarické komoře, aby snesl přechod na normální tlak ovzduší. O případu informovala ve středu agentura Reuters.

Foto: Joe Brock , Reuters

Harrison Okene

Článek

Lodní kuchař se nacházel v podpalubí, když se 26. května zhruba 30 kilometrů od nigerijského pobřeží ve vzedmutých vlnách oceánu loď převrátila. Okene byl jediným, kdo přežil. Deset utonulých potápěči našli, tělo jedenácté oběti objeveno nebylo.

Kuchaře zachránila vzduchová bublina v prostoru toalety, kam se uchýlil. Voda zatopila jen část místnosti, zhruba 120 výškových centimetrů zůstalo nezalito.

„Byl jsem tam ve vodě a naprosté tmě a myslel, že je konec. Pořád jsem přemýšlel o tom, že voda zalije celou místnost, ale to se nestalo,“ popsal Okene a dodal, že s přibývajícími hodinami ve slané vodě mu začala odpadávat kůže.

Pil mořskou vodu

„Měl jsem strašný hlad, ale ještě větší žízeň,“ doplnil s tím, že kvůli mořské vodě, kterou pil, měl poškozený i povrch jazyka.

„Nic jsem neviděl, ale uvědomoval jsem si, že v blízkosti jsou mrtvá těla ostatních členů posádky. Cítil jsem je. Připluly ryby a začaly je pojídat. Slyšel jsem to. Byl to horor,“ řekl Okene.

Dva a půl dne po nehodě se k lodi dostali dva jihoafričtí potápěči: „Slyšel jsem údery o loď. Bušil jsem do boční stěny a doufal, že mě někdo uslyší,“ popsal Okene. Když ho potápěč uviděl živého, byl prý v naprostém šoku.

Záchranáři ale nemohli kuchaře okamžitě vystavit normálnímu ovzduší. Jelikož strávil víc než 60 hodin v prostředí s vysokým tlakem, musel na dalších 60 hodin do hyperbarické komory, aby jeho tělo sneslo dekompresi.

Okene se zatím na moře vrátit nechce. Uvedl, že hrůzný zážitek ho pořád budí ze spaní.

Reklama

Výběr článků

Načítám