Hlavní obsah

Tálibán bude jednat s OSN o snížení počtu obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul/New York

Afghánské radikální hnutí Tálibán bude jednat s představiteli OSN o tom, jak snížit počet civilních obětí konfliktu. Uvedl to zvláštní vyslanec generálního tajemníka OSN pro Afghánistán Ján Kubiš. O plánu informoval list New York Times.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Následky atentátu před soudem v Afghánistánu

Článek

V současné době se dohaduje, za jakých podmínek a kde by se jednání uskutečnila.

Kubiš přivítal ochotu vzbouřenců jednat na toto téma. Podle něj je otázka civilních obětí v konfliktu palčivá, protože letos do 6. června počet civilních obětí narostl o 24 procent ve srovnání se stejným obdobím roku 2012. Tři čtvrtiny obětí padají na vrub vzbouřenců a jen devět na provládní síly. Pětinu obětí tvoří děti. Podle Kubiše vzrostl především počet obětí a cílených útoků vzbouřenců a nastražených náloží, a to o 41 procent. Naopak o třetinu klesl počet obětí náletů NATO.

Aktuální jarní ofenzíva Tálibánu vedla k prudkému nárůstu civilních obětí. Kubiš uvedl, že Tálibán ochotu jednat o obětech potvrdil jak ve veřejných vyjádřeních, tak prostřednictvím soukromých informačních kanálů.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Afghánští vojáci na místě atentátu v Kábulu

I když jde jen o otázku obětí, je ochota Tálibánu jednat s OSN velkým průlomem. Žádná jiná jednání OSN nebo mezinárodního společenství s Tálibánem neprobíhají.

Krvavý atentát v Kábulu

Trendu vysokých počtů obětí násilí v Afghánistánu odpovídá i úterní atentát před nejvyšším soudem v Kábulu, který si podle afghánské policie vyžádal nejméně 17 mrtvých, dalších 39 osob bylo zraněno.

Sebevražedný atentátník přijel před soud s autem plným výbušnin. Odpálil je ve chvíli, kdy budovu opouštěli zaměstnanci, informovala BBC.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Afghánci odnášejí muže zraněného při atentátu před kábulským nejvyšším soudem.

Je to nejkrvavější útok v Kábulu od konce roku 2011.

Atentát přišel den po útoku sebevražedného komanda Tálibánu na kábulské letiště.  [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám