Hlavní obsah

Oběť brutálního znásilnění v JAR před smrtí označila pachatele, potrestán nebude

Johannesburg

Pachatelé brutálního skupinového znásilnění 17leté Jihoafričanky, které rozřízli břicho, zůstanou nepotrestáni, i když umírající Anene Booysenová pošeptala lékařům jméno muže, jenž ji napadl a pohodil ji na staveništi.

Foto: Siphiwe Sibeko , Reuters

Jihoafrická policie má obrněné vozy, ale se znásilněními toho moc nedělá.

Článek

"Zwai," uvedla sedmnáctiletá Anene před několika svědky. Tak zní přezdívka jejího blízkého přítele Jonathana Quintona Davidse. "Zwai a jeho známí mi toto udělali," dodala.

Policisté Davidse hned druhý den ještě s dalším podezřelým zadrželi, prokuratura ale minulý týden, těsně před začátkem procesu, všechna obvinění proti Davidsovi stáhla kvůli nedostatku důkazů. Výpověď umírající dívky nestačí, napsal list The New York Times.

"Chápeme šok a pobouření, které tento incident vyvolal. Nicméně prokuratura může úspěšně pohnat podezřelé před soud jen na základě dostatečných důkazů," uvedl Eric Ntabazalila, mluvčí jihoafrického státního zastupitelství. Soud s druhým útočníkem Johannesem Kanou se chystá.

Znásilněné bez šance 

"Všichni jsme zklamaní a cítíme se na dně," okomentovala rozhodnutí prokuratury Rachel Jewkesová, odbornice na násilí na ženách v Jihoafrické republice. "Otázka nyní zní: udělala policie všechno pro to, aby případ řádně vyšetřila?" dodala.

V Jihoafrické republice je ohlášeno každý rok 64 000 případů sexuálního napadení. Stovky tisíc dalších znásilnění ale údajně ženy ani nenahlásí. A z těch nahlášených případů jen deset procent vyústí v rozsudek nad násilníkem. Mnohé ženy to proto odradí od toho, aby šly na policii. "Ženy si říkají, že ani nestojí za to, aby to ohlásily," dodala Jewkesová.

Brutální útok

Anene Booysenová žila v městečku Bredasdorp vzdáleném asi 160 kilometrů od Kapského města. Neměla jednoduché dětství, matka jí zemřela a ona pendlovala mezi příbuznými a náhradními rodinami. Ze střední školy odešla a začala se místo toho potulovat se svými přáteli po barech a pít levné pivo a víno.

Osudnou noc 1. února popíjela v jednom z podniků, kde se rovněž nacházeli  Jonathan Davids i druhý z útočníků Johannes Kana. Druhý den ráno byla Anene nalezena krvácející s vyhřezlými vnitřnostmi na staveništi nedaleko domu, kde žila. Zachránit se ji pokoušeli postupně ve třech nemocnicích, ale marně. [celá zpráva]

Davids tvrdí, že opustil bar dřív a dívku ani neviděl odcházet. Kana se přiznal, že dívku znásilnil, tvrdí ale, že ji nezabil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám