Hlavní obsah

Vzbouřenci napadli kábulské letiště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Afghánští povstalci z hnutí Tálibán v pondělí ráno zaútočili na vojenskou část kábulského mezinárodního letiště. Z místa útoku byly slyšet silné exploze. Podle agentury DPA areál napadlo sebevražedné komando, které je vyzbrojeno raketovými granátomety a těžkými kulomety. Za pár hodin bylo zlikvidováno. Letiště využívané silami NATO zrušilo všechny lety.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Afghánští policisté spěchají na místo útoku

Článek

Při útoku, který doprovázely silné exploze, zahynulo sedm povstalců navlečených do uniforem pohraničníků. Dva z nich se podle policie odpálili a zbývajících pět zastřelili příslušníci ozbrojených složek.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Dým nad kábulským letištěm, na které zaútočil Tálibán.

Útok byl podniknut z pětipatrové rozestavěné budovy stojící u letiště, odkud je vzbouřenci ostřelovali. "Ozbrojená skupina pronikla do rozestavěného domu na západě Kábulu u letiště a bojuje s našili bezpečnostními silami," řekl BBC mluvčí kábulské policie Hašmatulláh Stanekzai a dodal: "Jejích cílem je kábulské letiště, a všechny cesty k němu jsou proto uzavřeny."

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Příslušník afghánských bezpečnostních sil u kábulského letiště

Afghánské ministerstvo vnitra podle AP uvedlo, že terčem akce bylo očividně středisko NATO, které v areálu sídlí. Letiště zrušilo všechny lety

Budovu obklíčila afghánská policie a čistila ji patro po patru. Zabila pět útočníků.

K útoku se přihlásilo hnutí Tálibán, i když podobné útoky v Kábulu podnikal klan Hakkání.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Dým stoupá z místa u kábulského letiště, na které zaútočil Tálibán.

Agentura Reuters poznamenala, že útoky na přísně střežené letiště jsou výjimečné, což může být považováno za smělý cíl, neboť povstalci nejčastěji napadají méně střežené posty.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Příslušník afghánských bezpečnostních sil se blíží k místu, odkud útočili tálibové.

Afghánské i mezinárodní bezpečnostní složky jsou častým terčem hnutí Tálibán a jeho spojenců, kteří bojují proti kábulské vládě podporované zahraničními silami. V dubnu Tálibán zahájil jarní ofenzivu, jejíž obětí se staly již desítky lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám