Hlavní obsah

KLDR obnovuje telefonické spojení s jihem

Pchjongjang

KLDR adresovala Jižní Koreji návrh uspořádat první schůzku o obnovení styků už v neděli. Oznámila zároveň, že ještě v pátek mezi oběma zeměmi obnoví telefonické spojení po linii Červeného kříže, které Pchjongjang přerušil v březnu během vyhroceného konfliktu se Soulem.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un s armádními veliteli

Článek

Oba korejské státy se po období prudkého zhoršení vztahů dohodly ve čtvrtek na obnovení provozu průmyslové zóny v severokorejském Kesongu a na obnovení přeshraničních zájezdů turistů do severokorejského letoviska Kumgang v oblasti Diamantových hor.

Jižní Korea nabídku dialogu přijala s tím, že úvodní jednání o obnovení styků by se mohlo uskutečnit příští středu, a to na vládní úrovni.

Pchjongjang dnes přišel s protinávrhem, aby se ještě před středeční ministerskou schůzkou uskutečnilo v neděli jednání na "pracovní úrovni" v Kesongu.

Podle agentury Reuters KLDR s jednáním spěchá kvůli čínsko-americkým rozhovorům na nejvyšší úrovni, které dnes začíná v Kalifornii. Jedním z hlavních témat jednání mezi americkým prezidentem Barackem Obamou a novým čínským vůdcem Si Ťin-pchingem má být právě situace na Korejském poloostrově.

Reklama

Výběr článků

Načítám