Hlavní obsah

Na Srí Lance se vůbec poprvé pokusil upálit buddhistický mnich

Na Srí Lance se v pátek pokusil upálit budhistický mnich, zapálil se na protest proti zabití krávy. Muž je v kritickém stavu. Jde o vůbec první pokus o sebeupálení mnicha v zemi. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Reuters

Mnich na Srí Lance se pokusil upálit

Článek

Mnich se polil hořlavinou a zapálil nedaleko chrámu ve městě Kandy během významného buddhistického svátku. Ve městě Kandy v centrální části ostrova je Chrám Buddhova zubu uchovávající tuto pro buddhisty posvátnou relikvii.

Policisté střežící chrám převezli těžce popáleného mnicha do nemocnice. "Těsně před tím, než se zapálil, křičel, že tak protestuje proti zabití krávy," řekl AFP policejní mluvčí Buddhika Sirivardéna.

Na převážně buddhistické Srí Lance se maso běžně konzumuje, i když buddhismus zabíjení zvířat považuje za hřích. Skupiny na ochranu práv zvířat se neúspěšně pokoušely na ostrově zavést zákaz konzumace masa.

Začátkem letošního roku tisíce buddhistů pořádaly protestní shromáždění a bojkot masa zpracovaného podle muslimských zvyků a certifikovaného jako "halál", tedy vhodné pro konzumaci muslimy. Především buddhističtí mniši nesouhlasí s tím, že by buddhisté měli jíst jídlo připravené podle islámských pravidel; to podle nich dokazuje nepřiměřeně velký vliv muslimů na Srí Lance.

Sebeupalování se stalo jedním ze způsobů protestu Tibeťanů, kteří se tak snaží upozornit na nadvládu Číny nad Tibetem. Od roku 2009 se k tomuto kroku odhodlalo více než 110 Tibeťanů, z nichž většina popáleninám podlehla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám