Hlavní obsah

Za útoky v Nigeru stál Mochtár Belmochtár, tvrdí Mauritánie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Niamey

Na čtvrteční sebevražedné atentáty na severu Nigeru na kasárna v Agadezu a na uranový důl Somair francouzského jaderného koncernu Areva prý osobně dohlížel proslulý alžírský terorista Mochtár Belmochtár, již několikrát označený za mrtvého. Útoky, ke kterým se přihlásilo Hnutí pro tavhíd a džihád v západní Africe (MUJAO), si vyžádaly nejméně 25 obětí.

Foto: ČTK/AP

Uranový důl Somair Arevy u Arlitu na severu Nigeru

Článek

"Byl to Belmochtár, kdo osobně dohlížel na vypracování operačních plánů útoků proti elitním francouzským jednotkám, zajišťujícím bezpečnost zařízení jaderné firmy a vojenské základny," uvedl v prohlášení citovaném mauritánskou agenturou Alakhbar mluvčí Belmochtárovy organizace, která se loni údajně odtrhla od severoafrické odbočky teroristické sítě Al-Káida.

Foto: Reuters

Mochtár Belmochtár na nedatovaném záběru z videa

Belmochtárovi se připisuje lednový útok na zařízení pro těžbu a zpracování plynu  v Alžírsku, kde ze stovek rukojmích zahynuly skoro čtyři desítky. [celá zpráva]

Minulý měsíc čadský prezident Idriss Déby tvrdil, že se Belmochtár sám vyhodil do vzduchu v zoufalství nad smrtí jednoho velitele severoafrického křídla Al-Káidy Abdal Hámida abú Zajda při bojích v Mali, Francie to však nepotvrdila. [celá zpráva]

Každopádně útoky v Nigeru podle agentury Reuters naznačují, že islamisté v sousedním Mali, navzdory francouzské intervenci, zůstávají bojeschopní a jsou s to zorganizovat i složité údery proti vysoce chráněným cílům ve vzdálených končinách nesmírné Sahary.

Foto: Reuters TV, Reuters

Tanky použité při zásahu v Tiganturinu

Francie se stává terčem odvety islamistů v severní Africe kvůli letošnímu zásahu proti povstalcům v Mali. Již před dvěma lety však Al-Káida unesla čtyři francouzské rukojmí právě v nigerském uranovém dole. Fundamentalisté mají důvod k odvetě také vůči Nigeru, jehož vojáci jsou součástí spojených afrických jednotek zasahujících v Mali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám