Hlavní obsah

HRW: Policisté v Číně přivazovali prostitutky ke stromům a polévali je ledovou vodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

V Číně je prostituce zakázána. Ženy, které se jí věnují, policie týrá a mučí, uvádí zpráva organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW). Obsah dokumentu sestavila na základě 140 výpovědí prostitutek, jejich zákazníků a policistů.

Foto: Profimedia.cz

Čínský policista při razii v kadeřnictví, kde měly ženy poskytovat sexuální služby.

Článek

Většina uvádí, že prostitutky policie bije. „Přivázali nás ke stromům, polévali ledovou vodou a pak bili,“ uvedla jedna z prostitutek ve výpovědi.

Další dodala, že je policisté donutili k přiznání. „Policie mi řekla, že to je v pořádku, že jen potřebují můj podpis a budu za čtyři nebo pět dní propuštěna. Místo toho mě zamkli v převýchovném středisku na šest měsíců.“

Protože je jejich činnost nelegální, prostitutky se navíc bojí ohlásit, pokud je klienti znásilní. „Byla jsem několikrát znásilněna. Protože jsem ale sexuální pracovnice a nabízení sexu za úplatu je trestné, mohla bych být zatčena. Proto jsem to nikdy na policii nehlásila.“

Další výpovědi uvádějí, že policisté berou prostitutkám peníze, které si vydělaly. Při zátazích proti prostitutkám údajně využívají jejich klienty. „Zinscenují to tak, že nám zavolá klient a žádá sexuální služby. Jakmile přijedeme, zavolá policisty, kteří nás oba zatknou. Sexuální pracovnici pak dají pokutu a s klientem se o ni rozdělí,“ dodala jiná.

Podle zprávy ale byly někdy ženy zadrženy jen kvůli tomu, že nesly kondomy. To policistům stačilo jako důkaz. „Stíhání sexuální pracovnice za to, že má u sebe kondomy, je vystavuje vyššímu riziku nákazy HIV,“ uvádí zpráva.

Dokument vyzývá čínskou vládu, aby dekriminalizovala dobrovolné poskytování sexuálních služeb za úplatu. Podle HWR by Peking také měl ukončit pravidelně se opakující mobilizační kampaně proti prostitutkám, které vedou ke zneužívání těchto žen.

V Číně je podle zprávy HWR zhruba čtyři až šest miliónů sexuálních pracovnic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám