Hlavní obsah

Sexuální otrokyně byly válečnou nutností, prohlásil starosta Ósaky

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ósaka

Starosta japonského města Ósaky způsobil rozruch svým výrokem o ženách, z nichž si japonští vojáci během druhé světové udělali svoje sexuální otrokyně. Podle starosty Toru Hašimota to byla nutnost.

Foto: Kyodo News, ČTK/AP

Starosta Ósaky Toru Hašimoto

Článek

„Za okolností, při nichž vzduchem lítají kulky, riskují vojáci, že přijdou o život. Když v takové situaci chcete, aby si odpočinuli, systém s utěšujícími ženami je nezbytný. Tomu každý rozumí,“ prohlásil podle agentury AP v pondělí Hašimoto.

Starosta přiznal, že ženy byly k pohlavnímu styku s příslušníky armády nuceny proti své vůli. Upozornil také, že Japonci nebyli jediní, kdo ženy v konfliktech zneužívali. Hašimoto nicméně uznává odpovědnost Japonska, už v roce 1995 se postavil za tehdejšího premiéra Tomiičiho Murajamu, který se za činy Japonců za války okolním státům omluvil.

Japonští vojáci na okupovaných územích učinili své sexuální otrokyně ze zhruba 200 000 žen, povětšinou se jednalo o Číňanky a Korejky, ale také o Filipínky, Indonésanky a Tchajwanky.

Spoluzakladatel nacionalistické Strany za obnovu Japonska Hašimoto není neznámý svými kontroverzními výroky. Loni například prohlásil, že Japonsko potřebuje diktaturu.

Reklama

Výběr článků

Načítám