Hlavní obsah

Severní Korea vyměnila ministra obrany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Severokorejský vůdce Kim Čong-un v pondělí jmenoval nového ministra obrany. Dosavadního šéfa resortu Kim Kjok-sika považovaného za zastánce tvrdé linie po půl roce nahradil poměrně neznámý generál Čang Čong-nam. Podle analytiků citovaných agenturou AP jde o další krok mladého vůdce KLDR zaměřený na upevňování moci a posilování kontroly nad vlivnou armádou.

Foto: KCNA, Reuters

Kim Čong-un

Článek

Čangovo jmenování je již třetí změnou v čele severokorejského obranného resortu od nástupu Kim Čong-una k moci po smrti jeho otce Kim Čong-ila v prosinci 2011.

Podle jihokorejského ministerstva pro sjednocení je Čangovi mezi 50 a 60 lety, zatímco Kim Kjok-sok již oslavil sedmdesátku. Výměna potvrzuje tvrdé mocenské boje ve špičkách severokorejského režimu, které právě přinášejí zvýšenou hrozbu eskalace napětí na Korejském poloostrově

"Zdá se, že Kim jmenoval někoho z nové generace, aby podpořil svou kontrolu nad armádou o síle 1,2 miliónu členů," řekl jihokorejský analytik Čang Jong-sok, který spolupracuje s univerzitou v Soulu.

Odcházející Kim Kjok-sik je označován za jestřába komunistického režimu. Údajně řídil dva útoky na jihokorejské cíle, při nichž v roce 2010 přišlo o život 50 Jihokorejců.

Umírněný zřejmě není

O nastupujícím generálu Čangovi toho není moc známo, podle analytiků je ale vysoce nepravděpodobné, že by Kim Čong-un jmenoval do funkce ministra obrany umírněného politika.

"Je nepravděpodobné, že by byl Čang umírněný. Kdyby Kim dosadil umírněnou osobnost do funkce ministra obrany po týdnech vystupňovaného napětí, mohlo by to v KLDR vyvolat dojem, že se Severní Korea sklání před Soulem a Washingtonem," prohlásil jihokorejský analytik Čchong Song-čang.

Korea - související témata

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kim Čong-un

Foto: Reuters

Vůdce KLDR Kim Čong-il

Foto: ČTK/AP

Severokorejští vojáci

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

 O korejském konfliktu, který skončil příměřím v roce 1953, čtěte ZDE.

Foto: Profimedia.cz

Přílsušník americké námořní pěchoty útočí na pozice KLA

Zpráva o střídání na postu ministra obrany v KLDR přichází v den, kdy USA a Jižní Korea zahajují společné námořní cvičení, jehož se zúčastní i americká jaderná letadlová loď. KLDR již kritizovala účast plavidla na nukleární pohon v manévrech, které jsou podle Pchjongjangu přípravou na invazi na Sever.

Reklama

Výběr článků

Načítám