Hlavní obsah

Jsem vítězem voleb, prohlásil pákistánský expremiér Šaríf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Bývalý pákistánský premiér Naváz Šaríf se prohlásil za vítěze sobotních parlamentních voleb a vyzval ostatní strany k "vyřešení problémů země". Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Anjum Naveed, ČTK/AP

Bývalý pákistánský premiér Naváz Šaríf obklopený svými příznivci v Láhauru.

Článek

Podle částečných výsledků, o nichž informovala místní média, má Šarífova Pákistánská muslimská liga (PML-N) naději na zisk nejméně 115 z 272 přímo volených poslaneckých mandátů. Nebude tak ale zřejmě mít potřebnou nadpoloviční většinu k sestavení vlády a bude muset uzavřít koalici s nějakým menším partnerem.

Na druhém místě je překvapení voleb, Hnutí za spravedlnost bývalého hráče kriketu Imrana Chána, který brojil proti tradičním velkým stranám.

Doposud vládní Pákistánská lidová strana (PPP) nynějšího prezidenta Ásifa Alího Zardárího se patrně dočkala hořké porážky a má naději na pouhých zhruba 33 míst v parlamentu.

Pákistánské volby jsou v historii země považované za klíčové, protože znamenají první předání moci od demokraticky zvolené vlády dalšímu volenému kabinetu. Účast byla podle odhadů vysoká a mohla překonat 60 procent.

Volební komise se rozhodla prodloužit hlasování na některých místech o jednu až tři hodiny. Hlasování ale provázely násilnosti, při několika útocích zemřelo nejméně 22 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

V Pákistánu unesli syna expremiéra

Na předvolebním mítinku v pákistánském Multánu unesli syna bývalého pákistánského premiéra Jusúfa Rázy Giláního. Při únosu byl jeden člověk zabit a několik...

Výběr článků

Načítám