Hlavní obsah

Policistka dostala od Kima mimořádné vyznamenání, mohla odvrátit atentát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severokorejská dopravní policistka dostala mimořádné státní vyznamenání Hrdinka republiky, což vyvolalo spekulace, že zachránila život samotného vůdce země Kim Čong-una. Informoval o tom jihokorejský tisk, podle nějž mohla policistka Ri Kjong-sim hlavu státu zachránit při dopravní nehodě nebo při možném pokusu o atentát.

Foto: KCNA, Reuters

Kim Čong-un při projevu

Článek

Severokorejská oficiální tisková agentura KCNA v krátké zprávě oznámila, že Ri "prokázala hrdinského ducha sebeobětování, když za neočekávaných okolností zachránila bezpečí ústředí revoluce". Fráze "ústředí revoluce" je v KLDR často používána pro nejvyšší vedení země.

Vyznamenání Hrdina republiky je obvykle vyhrazeno pro hrdinské činy během války, uděluje se ale i jednotlivcům, kteří podstatným způsobem přispěli pokroku země. Naposledy ho obdrželi vědci, kteří se podíleli na prosincovém startu rakety dlouhého doletu a únorovém pokusném jaderném výbuchu.

Pak Kun-ha ze skupiny severokorejských přeběhlíků uvedl, že je "velmi mimořádné", aby tak prestižní cenu dostala tak nízko postavená funkcionářka. "Myslím, že mohla zasáhnout při pokusu o vraždu zamaskovaném jako dopravní nehoda," řekl agentuře AFP.

Státní televize odvysílala záznam z předávání vyznamenání, při němž Ri neovladatelně štkala a přihlížely stovky vojáků a dopravních policistů. "Nemohla bych cítit větší vděk za požehnání projevené naším uctívaným vůdcem, když mi udělil tuto nejvyšší poctu," řekla.

Reklama

Výběr článků

Načítám