Hlavní obsah

Hromadný hrob na místě zřícené textilky už vydal 800 mrtvých

– Dháka • Aktualizováno
Novinky, rei

Bilance obětí zřícení osmipatrové textilky u bangladéšského hlavního města Dháky se vyšplhala na víc než 800, uvedly ve středu tamní úřady. Incident z konce minulého měsíce byl nejtragičtější průmyslovou nehodou v dějinách země. V budově a jejím okolí se v inkriminované době nacházelo přes 5700 lidí.

Foto: Andrew Biraj , Reuters

Záchranáři na místě zřícené textilky v Savaru u metropole Dháka

Článek

Zemřelo nejméně 803 lidí a zhruba 2500 bylo zraněno. Dalších 2437 lidí se podařilo zachránit. Pátrání v sutinách pokračuje, neupřesněný počet lidí se stále pohřešuje, informoval server BBC.

Zřícení budovy Rana Plaza, kde byly především textilní dílny, v nichž se šily oděvy pro renomované západní firmy, je nejtragičtější průmyslovou katastrofou v Bangladéši. Nehoda vyvolala hněv místních. V pondělí navíc stovky pracovníků demonstrovaly kvůli nezaplacené mzdě.

Foto: ČTK/AP

Rifle v troskách zříceného domu

Policie v souvislosti s případem zatkla několik lidí, včetně majitele nepovolené stavby. Budova měla narušenou statiku, nikdo to ale neřešil.

Bangladéš je vzhledem ke své levné pracovní síle jedním z největších výrobců textilu na světě. Nehoda oživila otázku využívání chudých regionů bohatšími a tvrdých podmínek, ve kterých tamní dělníci pracují. Evropská unie v důsledku katastrofy zvažuje změny pravidel obchodního styku s Bangladéšem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám