Hlavní obsah

V Pákistánu zastřelili žalobce v případu zavražděné Bhuttové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Neznámí útočníci v pátek v pákistánské metropoli Islámábádu zastřelili hlavního státního žalobce, který vedl případ vraždy Bénazír Bhuttové. V souvislosti s ní je stíhán exprezident Parvíz Mušaraf, který byl před týdnem formálně zatčen a je v domácím vězení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pákistánského žalobce Zulfikara zastřelili v autěVideo: Reuters

 
Článek

Jak podle agentury AFP oznámila pákistánská policie, útočníci prostříleli automobil, v němž jel státní zástupce Čaudhrí Zulfikar, na jedné z ulic rezidenční čtvrti Islámábádu. Žalobce svým zraněním podlehl v nemocnici.

Smrt někdejší premiérky Bhuttové, která byla zastřelena 27. prosince 2007 po předvolebním shromáždění, je druhým ze tří případů datujících se do let 1999 až 2008, kdy Mušaraf stál v čele Pákistánu, a s nimiž je spojován. Za smrt Bhuttové nebyl dosud nikdo odsouzen. Zpráva OSN z roku 2010 došla k závěru, že její smrti bylo možné předejít, a obvinila Mušarafovu vládu, že Bhuttové neposkytla odpovídající ochranu.

Mušaraf je už více než dva týdny ve vazbě kvůli rozhodnutí z roku 2007, kdy v rámci střetu se soudním systémem odvolal vysoce postavené soudce a vyhlásil výjimečný stav. Tím podle žalobců porušil ústavu a dopustil se vlastizrady. Minulý čtvrtek ho pákistánský federální vyšetřovací úřad formálně zadržel také v případu Bénazír Bhuttové.

Foto: Profimedia.cz

Čaudhrí Zulfikar

Bývalý prezident je v Pákistánu obviňován také ze smrti vůdce povstaleckých separatistů v Balúčistánu Akbara Bugtího. Ten byl zabit během vojenské operace v srpnu 2006. Všechna vznesená obvinění proti své osobě bývalý prezident označuje za "politicky motivovaná".

Generál Mušaraf v roce 1999 svrhl vládu premiéra Naváze Šarífa. Ten je nyní považován za hlavního kandidáta na premiéra. V roce 2008 byl Mušaraf donucen rezignovat a žil střídavě v Londýně a v Dubaji. Do Pákistánu se vrátil, aby kandidoval v nadcházejících volbách, ale to mu volební komise znemožnila.

Reklama

Související články

Bhuttová se měla chystat odhalit volební podvod

Pákistánská lidová strana (PPP), kterou až do čtvrtečního atentátu řídila šéfka opozice Bénazír Bhuttová, v úterý uvedla, že expremiérka zemřela jen několik...

Mušaraf: Bhuttová si může za smrt sama

Někdejší pákistánská premiérka Bénazír Bhuttová zavražděná koncem minulého roku při atentátu v Rávalpindí si podle prezidenta Parvíze Mušarafa může za svou...

Výběr článků

Načítám