Hlavní obsah

Hladomor zabil 260 000 Somálců, polovina z nich byly malé děti

Mogadišu/Ženeva
Aktualizováno

Přes čtvrt miliónu lidí zabil v letech 2010 až 2012 hladomor, který postihl Somálsko. Polovinu obětí tvořily děti do pěti let, uvedla OSN a organizace varující před hladomorem. Počet obětí je vyšší než za hladomoru v roce 1992, kdy zahynulo 220 000 osob.

Foto: Ismail Taxta, Reuters

Vojáci Africké unie v táboře pro hladovějící v Mogadišu

Článek

Organizace OSN pro potraviny a zemědělství FAO uvedla, že obětí bylo skoro 260 tisíc. Hladomor zavinilo dlouhodobé a silné sucho, ale dopad zhoršily pokračující boje na území Somálska.

Podle Chrise Hillbunera z organizace Fews, která před hladomory varuje, nejsou údaje úplně přesné, ale „ukazují, že to, co se stalo v Somálsku, byl jeden z nejhorších hladomorů za čtvrtstoletí“.

OSN vyhlásila v červenci 2011 za oblast hladomoru somálské oblasti Jižní Bakul a Dolní Šabele. Obě oblasti ovládali muslimští radikálové ze skupiny Šabáb, která hladomor popírala a zakázala zahraničním humanitárním organizacím v oblasti působit.

Hladomor se rozšířil do dalších oblastí Somálska, jako bylo Střední Šabele nebo Afgoye. Hladomorem byla zasažena celá východní Afrika, postihl 13 miliónů lidí.

Koordinátor pomoci OSN pro Somálsko Philippe Lazzariny to komentoval slovy: „Zpráva potvrzuje, že se mělo udělat více před vyhlášením hladomoru. Varování, které přineslo sucho v roce 2010, nespustilo včas pomoc.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám