Hlavní obsah

Američana odsoudili v KLDR k těžkým nuceným pracím

Pchjongjang
Aktualizováno

Severokorejský režim odsoudil k 15 letům těžkých nucených prací amerického turistu korejského původu Kennetha Baeho, kterého drží ve vězení od listopadu loňského roku. Oznámila to ve čtvrtek severokorejská agentura KCNA. Za podvracení režimu mohl dostat i trest smrti.

Foto: ČTK/AP

Severokorejský Nejvyšší soud

Článek

Verdikt padl 30. dubna. "Nejvyšší soud ho za tento zločin poslal na 15 let nucených prací," uvedla agentura KCNA.

Čtyřiačtyřicetiletý Bae byl ve skupině pěti turistů, kteří v listopadu 2012 přijeli do města Radžin na severovýchodě KLDR. Město je ve zvláštní ekonomické zóně u hranic s Čínou. "Během vyšetřování přiznal, že spáchal nepřátelské zločiny směřující ke svržení KLDR," napsala minulý týden ve zprávě o zahájení soudu KCNA. "Jeho zločin prokázaly důkazy," dodala tehdy agentura. [celá zpráva]

Severokorejské sdělovací prostředky ani americká vláda o Baem mnoho informací nezveřejnily. Podle jeho přátel a jihokorejských aktivistů je Bae křesťanský misionář korejského původu s americkým občanstvím, který žije v čínském pohraničním městě a pravidelně jezdí do KLDR, aby nasytil místní sirotky. Není známo, zda se je nepokoušel obracet na víru. Podle dalších zpráv je také delegátem cestovní kanceláře.

Dopad na vztahy s USA 

Rozsudek za "zločiny proti lidově demokratické republice" podle agentury DPA dál zhorší vztahy mezi KLDR a Spojenými státy a zvýší napětí na Korejském poloostrově. Zpravodajka BBC v Soulu Lucy Williamsonová ale uvádí, že cílem procesu může být také pokus zajistit si v případných jednáních s USA lepší pozici.

Stejný názor má i  šéf Světového institutu severokorejských studií v Jižní Koreji An Čchan-il: "Špatné americko-severokorejské vztahy se neustále zhoršují od raketového testu, který Pchjongjang provedl před více než rokem, a Pchjongjang se snaží o uskutečnění nějaké další podobné schůzky. KLDR používá Baeho jako návnadu, aby se taková návštěva realizovala. Cesta nějakého vlivného Američana do Pchjongjangu by rovněž podpořila vůdčí postavení Kim Čong-una."

Bae, o kterém severokorejské sdělovací prostředky informují pod jeho korejským jménem Pe Jun-ho, je šestý Američan zadržený v KLDR od roku 2009. Ostatní Američané byli deportováni, anebo propuštěni po diplomatických intervencích na nejvyšší úrovni; do některých případů se zapojili bývalí američtí prezidenti Bill Clinton a Jimmy Carter.

Korea - související témata

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kim Čong-un

Foto: Reuters

Vůdce KLDR Kim Čong-il

Foto: ČTK/AP

Severokorejští vojáci

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

 O korejském konfliktu, který skončil příměřím v roce 1953, čtěte ZDE.

Foto: Profimedia.cz

Přílsušník americké námořní pěchoty útočí na pozice KLA

Bývalý vyslanec OSN Bill Richardson předal severokorejským činitelům dopis týkající se Kennetha Bae při své lednové cestě. Možnost setkat se s ním ale nedostal.

Reklama

Výběr článků

Načítám