Hlavní obsah

Většina muslimů chce uplatňovat islámské právo šaría

– Washington

Většina muslimů ve světě si podle nového průzkumu přeje, aby tradiční islámské právo šaría bylo součástí oficiální legislativy v jejich zemích. Vyplývá to z nejnovější ankety americké organizace Pew Research Center, o které informovala agentura Reuters. Výzkumníci zároveň mimo jiné zjistili, že většina muslimů zavrhuje sebevražedné bombové atentáty, nicméně tyto útoky mají podporu 40 procent dotázaných na palestinských územích, 39 procent v Afghánistánu a 29 procent v Egyptě.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Muslimové v Barmě

Článek

Tři čtvrtiny respondentů se vyjádřily proti potratům a přes 80 procent proti sexu bez manželství a proti homosexuálům. Rovněž 75 procent muslimů na Blízkém východě, v severní Africe a v jihovýchodní Asii chce, aby islámské soudy rozhodovaly o rodinných záležitostech, jakými jsou rozvody a spory o majetek.

Většina muslimů, například v Libanonu 74 procent a v Malajsii dokonce 96 procent, zastává názor, že manželky musejí svého muže vždy poslechnout.

Nejsou zajedno

Průzkum postojů 38 000 muslimů v 38 státech ale ukázal velké rozdíly podle zemí například v názorech na to, zda žena má sama rozhodovat o nošení islámského šátku a závoje, či na to, jaký má být vztah mezi islámem a politikou. Demokracii podpořilo kupříkladu v Iráku a v Egyptě 54, respektive 55 procent a v Pákistánu 29 procent respondentů, naopak v Libanonu 81 a v Tunisku 75 procent muslimů. Usekávání rukou za krádež a další tvrdé tresty mají výraznou podporu jen v jihovýchodní Asii.

"Muslimové nejsou zajedno ohledně všech aspektů šaríi. Většina si také nemyslí, že by se šaría měla uplatňovat u nemuslimského obyvatelstva," tvrdí autoři průzkumu organizace, která v jedné předchozí zprávě uvedla, že takřka každý čtvrtý člověk na světě je muslim.

Odhadovaný počet vyznavačů islámu je 1,57 miliardy - konkrétně se pohybuje mezi jednou miliardou a 1,8 miliardy. Jde o druhé nejrozšířenější náboženství na Zemi po křesťanství, které má 2,1 až 2,2 miliardy stoupenců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám