Hlavní obsah

V troskách zřícené osmipodlažní budovy vypukl požár, jsou tam ještě živí

Dháka

V troskách zřícené budovy v bangladéšské metropoli Dháka vypukl požár. Nejméně tři záchranáři se zranili a některé záchranné práce bylo nutné přerušit. Budova, ve které se nacházely převážně textilní dílny, se zřítila ve středu. Neštěstí si podle agentury AP vyžádalo už nejméně 377 mrtvých.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Dům po zřícení v DháceVideo: Reuters

 
Článek

Podle úředníků požár způsobily jiskry, které vznikly, když se záchranáři snažili pomocí ocelové tyče dostat k jednomu z přeživších. Hasiči se teď snaží dostat oheň pod kontrolu a záchranáři se stáhli z té části, kde oheň vypukl. Stále se však snaží najít případné přeživší v jiných částech zřícené budovy.

Bangladéšská policie dnes rovněž zadržela na bangladéšsko-indické hranici majitele zřícené budovy. Muhammad Sohel Rana, který je zároveň předsedou mládežnické organizace vládní Lidové ligy, je podezřelý, že nechal budovu postavit z nekvalitního materiálu. Policie uvedla, že Rana chtěl uprchnout do Indie, když ho elitní jednotka zatkla v příhraničním městě Benapole.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie zadržela majitele zřícené budovy v Dháce, pokusil se uprchnout do IndieVideo: Reuters

Podle agentury AFP úřady pátrají i po spolumajiteli jedné z textilních dílen, španělském podnikateli Davidu Mayorovi. Ten je generálním ředitelem textilky Phantom-Tac, což je společný podnik bangladéšské firmy Phantom Apparels a španělské Textile Audit Company.

Porod pod troskami

Záchranáři věří, že v troskách zřícené osmipodlažní budovy by mohli po čtyřech dnech ještě najít přeživší, i když pátrání je stále složitější, protože živí lidé pod troskami ztrácejí sílu volat o pomoc. Z ruin se ale i dnes prý ještě ozývalo "slabé volání" a rozhovory.

Foto: Kevin Frayer, ČTK/AP

Bangladéšští vojáci a záchranáři u spadlé budovy

Existují ale obavy, že počet mrtvých dál poroste, protože až 900 lidí se stále pohřešuje. Zranění utrpělo přes 1200 osob. V průběhu soboty záchranné týmy vytáhly ze sutin komplexu Rana Plaza na dháckém předměstí Savar 26 přeživších.

Policie v souvislosti s neštěstím zatkla už šest lidí - kromě Rany ještě tři šéfy textilních dílen a dva stavební inženýry. Provozovatelé dílen údajně nerespektovali nařízení a pustili zaměstnance do budovy, přestože v ní byla o den dříve zjištěna trhlina ve zdi.

Reklama

Výběr článků

Načítám