Hlavní obsah

V Bangladéši zatkli majitele spadlé továrny, vlastník budovy zmizel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dháka

Bangladéšská policie v sobotu zatkla dva vlastníky textilních továren v osmipodlažní budově Rana Plaza na předměstí Dháky Savar, která se ve středu zřítila. Majitel domu, předním politik, zmizel. Tragédie si vyžádala už 324 obětí, v sobotu se ale podařilo vyprostit dalších 24 přeživších, čtyři dny po pádu domu.

Foto: Andrew Biraj, Reuters

Místní obyvatelé i příbuzní pomáhají záchranářům vynášet z trosek zraněné.

Článek

"Zadrželi jsme prezidenta dílen New Wave Buttons a New Wave Style Bazluse Samada, a výkonného šéfa jedné z těchto dílen Tapaše Mahmudura Rahamana," řekl agentuře AFP náměstek šéfa dhácké policie s tím, že zatčených je celkem osm.  Oba jsou podezřelí, že nutili své zaměstnance, aby nastoupili do práce, i když se na stěnách budovy objevily praskliny.

Do rukou policie se vydali sami poté, co premiérka Bangladéše Hasína Vadžídová v pátek uvedla, že zaměstnanci se museli ve středu na příkaz šéfů vrátit do práce i přesto, že den předtím se na budově objevila trhlina. "Ti, kdo jsou do toho zapleteni, ti, kdo najali dělníky, aby tam pracovali, musí být potrestáni," řekla premiérka.

Hrozí jim stíhání za smrt způsobenou nedbalostí.

V budově ale působily ještě tři další textilní továrny. Majitel budovy Mohammad Sohei Rana zmizel a ukrývá se. Dhácká policie identifikovala jako majitele budovy vůdce mládežnického křídla vládnoucí Lidové ligy. Ten se ale podle premiérčina poradce "vytratil neznámo kam".

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Příbuzní zavalených lidí protestovali proti pomalé práci záchranářůVideo: Reuters

V pátek se na místě neštěstí střetly tisíce demonstrantů s policií. Nepokoje podnítilo dlouhé čekání rodinných příslušníků zavalených lidí na jejich vyproštění i rozhodnutí policie zatlačit tisíce příbuzných a přihlížejících dál od budovy.

Další zachránění přežili v troskách čtyři dny

Záchranářům se z trosek budovy podařilo vyprostit dalších 24 lidí. Už předtím ohlásili, že objevili 40 živých ve zhrouceném třetím a pátém patře budovy. V pátém patře jich je podle posledních informací stále čtrnáct. Záchranáři nejen odstraňují trosky, ale také jim do nich spouštějí vodu a kyslík, aby měli co dýchat.  I tak ale počet obětí vzrostl na 324.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Bangladéši pátrají v troskách zřícené budovy po obětechVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám