Hlavní obsah

KLDR chce soudit Američana za pokus svrhnout režim, hrozí mu smrt

Pchjongjang

Severní Korea chce postavit před soud amerického turistu korejského původu Kennteha Baeho, kterého drží ve vězení od listopadu loňského roku. Souzen je za "páchání zločinů" proti KLDR včetně pokusu o převrat, za což může dostat trest smrti. Podle severokorejské tiskové agentury KCNA se už přiznal. Termín procesu ještě stanoven nebyl.

Foto: Yonhap, Reuters

Severokorejský voják na stráži u Panmundžonu

Článek

"Předběžné vyšetřování zločinů spáchaných americkým občanem Baem bylo uzavřeno. Během vyšetřování se přiznal, že spáchal nepřátelské zločiny směřující ke svržení KLDR," napsala v sobotu oficiální tisková agentura KCNA. "Jeho zločin prokázaly důkazy," dodala agentura s tím, že Bae už brzy bude postaven před nejvyšší soud, aby "čelil rozsudku". Kdy a kde bude souzen, neupřesnila.

Čtyřiačtyřicetiletý Bae byl ve skupině pěti turistů, kteří v listopadu 2012 přijeli do města Radžin na severovýchodě KLDR. Bae je delegát cestovní kanceláře a křesťanský misionář korejského původu s americkým občanstvím, který žije v čínském pohraničním městě a pravidelně jezdí do KLDR, aby krmil místní sirotky. Není známo, zda se je nepokoušel obracet na víru.

Bývalý vyslanec OSN Bill Richardson předal severokorejským činitelům dopis týkající se Kennetha Bae během své lednové cesty, ale možnost setkat se s ním nedostal.

Bae, o kterém severokorejské sdělovací prostředky informují pod jeho korejským jménem Pe Jun-ho, je šestý Američan zadržený v KLDR od roku 2009. Ostatní Američané byli nakonec deportováni, anebo propuštěni po diplomatických intervencích na nejvyšší úrovni; do některých případů se zapojili bývalí američtí prezidenti Bill Clinton a Jimmy Carter.

Korea - související témata

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kim Čong-un

Foto: Reuters

Vůdce KLDR Kim Čong-il

Foto: ČTK/AP

Severokorejští vojáci

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

 O korejském konfliktu, který skončil příměřím v roce 1953, čtěte ZDE.

Foto: Profimedia.cz

Přílsušník americké námořní pěchoty útočí na pozice KLA

Podle analytiků by KLDR mohla nad Baem vynést exemplární trest, který by posloužil jako silnější vyjednávací páka se Spojenými státy. "Pro Severní Koreu je Bae trumfem pro jednání s USA v době, kdy se nálada pomalu kloní od konfliktu k dialogu," řekl profesor severokorejských studií univerzity v Soulu Ko Ju-hwan.

Reklama

Výběr článků

Načítám