Hlavní obsah

Pákistánského exprezidenta Mušarafa zatkli kvůli vlastizradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád
Aktualizováno

Pákistánská policie v pátek zadržela a předvedla před soud bývalého pákistánského prezidenta Parvíze Mušarafa v souvislosti s obviněním, že se v době, kdy byl v úřadu, dopustil vlastizrady. Příkaz k jeho zatčení vydal ve čtvrtek Nejvyšší soud v Islámábádu, který zamítl Mušarafovi další kauci. Než ho ale mohla prezidenta soudní policie zadržet, Mušaraf od soudu s ochrankou ujel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pákistánského exprezidenta Mušarafa přivedla policie k souduVideo: Reuters

 
Článek

V pátek pak pákistánské televizní stanice odvysílaly záznam, na němž 69letého Mušarafa policisté v uniformách předvádějí k soudu v Islámábádu. Soud následně na Mušarafa uvalil vazbu, informovala agentura Reuters.

Mušaraf, který vládl Pákistánu v letech 1999 až 2008, se vrátil do země minulý měsíc po téměř čtyřech letech v dobrovolném exilu, aby kandidoval ve volbách vypsaných na 11. května. Pákistánská volební komise ale postupně odmítla jeho kandidaturu ve všech okrscích, kde se o to pokusil.

Ve čtvrtek soud nařídil zadržení bývalého prezidenta v souvislosti s obviněním, že spáchal velezradu, když v roce 2007 v rámci střetu se soudním systémem odvolal vysoce postavené soudce a vyhlásil výjimečný stav. Podle kritiků tím porušil i ústavu země.

Mušaraf je v Pákistánu také obviněn ze zorganizování atentátu, při němž koncem roku 2007 zahynula někdejší premiérka Bénazír Bhuttová, a rovněž ze smrti vůdce povstaleckých separatistů v Balúčistánu Akbara Bugtího.

Reklama

Výběr článků

Načítám