Hlavní obsah

KLDR potřebuje minimálně ještě jeden jaderný test, tvrdí americký expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Severní Korea by potřebovala provést ještě nejméně jeden další zkušební atomový výbuch, aby dokázala vyvinout raketu s jadernou hlavicí. Tvrdí to prominentní americký vědec, který několikrát navštívil izolovanou KLDR. Siegfried Hecker ze Stanfordovy univerzity to podle agentury Reuters prohlásil při čtvrteční návštěvě Vídně.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Siegfried Hecker vychází z informací, které mimo jiné posbíral při návštěvě KLDR. V roce 2010 mu prý tamní režim exkluzivně umožnil navštívit zařízení na obohacování uranu. Podle Heckera by Severní Korea teď mohla být schopná provést už čtvrtý testovací výbuch v řádu týdnů nebo měsíců.

Pchjongjang opakovaně pohrozil jaderným útokem Jižní Koreji a Spojeným státům v reakci na zpřísnění sankcí, jimiž ho Rada bezpečnosti OSN potrestala za únorovou jadernou zkoušku.

"Můj názor je, že potřebují ještě nejméně jednu jadernou zkoušku a pravděpodobně spíš několik," řekl Hecker, který byl patrně posledním návštěvníkem ze Západu, který byl vpuštěn do severokorejského jaderného komplexu v Jongbjonu.

Problematická miniaturizace

"V zásadě jde o schopnost miniaturizace bomby tak, aby se dala umístit na raketu, a dostatečné důvěry, že jste schopní dát jadernou zbraň do bojové hlavice," řekl novinářům Hecker.

Nejzávažnější a největší hrozbou na krátkou vzdálenost by namísto toho bylo přepravení jaderné bomby jiným prostředkem než v hlavici rakety, například na lodi nebo dokonce v autě nebo dodávce, dodal Hecker. "To by byl nejjednodušší přepravní mechanismus."

Odpaly raket i jaderné testy KLDR zakazují rezoluce RB OSN. Severní Korea své jaderné zbraně označuje za "drahocenný meč" a přísahá, že se jich nikdy nevzdá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám