Hlavní obsah

Nový Zéland legalizoval sňatky homosexuálů

Wellington

Nový Zéland se stal ve středu třináctou zemí na světě a vůbec prvním státem v asijsko-pacifickém regionu, který uzákonil homosexuální sňatky. Norma by podle agentury Reuters měla vejít v platnost v srpnu.

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Bojovnice za práva lesbiček

Článek

Nový Zéland, který obývá zhruba 4,4 miliónu lidí, dekriminalizoval homosexualitu roku 1986. V roce 2005 částečně legalizoval vztahy gayů a lesbiček, když jim povolil uzavírat občanské svazky. Ve středu novozélandský parlament odhlasoval dodatek k manželskému zákonu z roku 1995, který umožňuje manželské svazky osob stejného pohlaví. Pro bylo 77 poslanců, proti 44.

Proti dodatku zákona se stavěla římskokatolická církev a některé náboženské, politické a společenské organizace. Podle nich taková norma poškozuje instituci rodiny.

"Nejde o církevní učení či filozofii. Jde o to, že stát vylučoval některé lidi z instituce manželství kvůli jejich pohlaví, sexuální orientaci a pohlavní identitě," uvedla poslankyně za opoziční Labouristickou stranu Louisa Wallová, která se netají svou homosexuální orientací.

Sňatky homosexuálů umožňuje na celonárodní úrovni Nizozemsko, Belgie, Španělsko, Kanada, Jihoafrická republika, Norsko, Švédsko, Island, Portugalsko, Argentina, Dánsko a nově byly parlamentem schváleny také v Uruguayi. Homosexuální sňatky jsou povolené i v některých částech USA a Mexika. Austrálie takový návrh loni zamítla.

Reklama

Výběr článků

Načítám