Hlavní obsah

Nová mutace ptačí chřipky má 16 obětí, některé nepřišly do styku s ptáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pakling

Dva další lidé v Číně zemřeli na nový virus ptačí chřipky, která tak už má 16 potvrzených obětí. Vláda varovala, že počet nakažených virem H7N9, který nyní dosáhl 77, může dál stoupat, napsala ve středu agentura Reuters. Záhadou je u části obětí způsob přenosu infekce.

Foto: Suzie Wong, Reuters

Číňanku s ptačí chřipkou ošetřují v pekingské nemocnici

Článek

Poslední oběti mezi infikovanými se objevily opět v epicentru nákazy, v Šanghaji, kde byla zaznamenána většina dosud potvrzených případů.

Zdroj nákazy se zatím čínským odborníkům nepodařilo najít. Ceng Kuang, hlavní epidemiolog Čínského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (CDPCC), uvedl, že zhruba 40 procent obětí nebylo v doložitelném kontaktu s živou drůbeží. "Jak se tihle lidé nakazili? To je záhada," řekl Ceng místním novinám.

Nadále se ovšem předpokládá, že virus H7N9 se přenáší přímým kontaktem s nakaženou drůbeží. Důkazy přenosu z člověka na člověka podle Světové zdravotnické organizace (WHO) neexistují a doposud se také nákaza neobjevila ani mimo Čínu.

Foto: Reuters

Číňanka s ptačí chřipkou v pekingské nemocnici

Panika kolem nového kmene ptačí chřipky už přiměla mnoho Číňanů, aby přestali jíst kuřecí maso ze strachu z nákazy. Od chvíle, kdy se objevily první zprávy o novém viru, zaznamenal čínský drůbežářský sektor rekordní ztrátu převyšující deset miliard jüanů (asi 32 miliard korun).

Infekce novým virem byla poprvé oficiálně potvrzena v březnu ve východní Číně. [celá zpráva] Úřady poté nařídily rozsáhlé vybíjení drůbeže a zákaz obchodu s živými ptáky v řadě měst, včetně Šanghaje. V posledních dnech byla nákaza registrována i v Pekingu a v centrální provincii Che-nan. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám