Hlavní obsah

U hranic KLDR spadl americký vrtulník

Soul

Americká vojenská helikoptéra se v úterý zřítila v Jižní Koreji poblíž hranic s KLDR. K havárii došlo při rutinním letu v rámci společných americko-jihokorejských cvičení. Celá posádka přežila, příčiny se vyšetřují. Informovala o tom stanice Fox News.

Foto: ČTK/AP

Trosky americké vojenské helikoptéry CH-53E Super Stallion, která se zřítila v úterý v Jižní Koreji nedaleko hranic s KLDR

Článek

Většinu z cestujících tvořili američtí vojáci, pět členů posádky pocházelo z japonské námořní základny Okinawa. Na palubě stroje Super Stallion CH-53E se nacházelo 21 lidí, všichni byli převezeni do nemocnice. Šest lidí stále zůstává hospitalizováno.

Spojené státy mají v Jižní Koreji zhruba 28 tisíc vojáků. Každoroční společné vojenské manévry USA a Jižní Koreje, které mají trvat až do konce dubna, jsou Severní Koreji trnem v oku.

KLDR pohrozila USA, Jižní Koreji a Japonsku jaderným útokem poté, co Rada bezpečnosti OSN uvalila na Pchjongjang nové sankce v reakci na únorový severokorejský nukleární test.

Foto: Profimedia.cz

Sikorsky CH-53

KLDR chce omluvu, jinak hrozí Jihu odvetou

Severní Korea v úterý znovu pohrozila svému jižnímu sousedovi odvetným úderem, pokud se Soul neomluví za pondělní demonstrace namířené proti Pchjongjangu. Protesty se konaly v den, kdy KLDR slavila 101. výročí zakladatele státu Kim Ir-sena.

"Naše odvetná akce bude zahájena bez jakéhokoli předchozího varování," uvedla severokorejská tisková agentura KCNA s odvoláním na velitele severokorejské armády. "Armáda KLDR zasadí mocné údery všem nepřátelským silám, které pošlapávají důstojnost našeho nejvyššího vůdce," dodala KCNA.

Jihokorejská média zaznamenala v pondělí několik menších protestů v metropoli Soulu. Jedna z televizí odvysílala záběry na hlouček demonstrantů, kteří pálili portrét severokorejského vůdce Kim Čong-una, který je Kim Ir-senovým vnukem. Podle jihokorejských médií se ale v Soulu konaly i manifestace lidí, kteří naopak vyzývali k zahájení dialogu se Severem.

Velení severokorejské armády již v pondělí adresovalo jižnímu sousedovi ultimátum, ve kterém pohrozilo okamžitým útokem, pokud Soul bude pokračovat v "nepřátelské činnosti" a neomluví se za "kroky poškozující důstojnost KLDR". Omluvou podmínil Pchjongjang jakýkoli příští dialog s Jižní Koreou.

Jihokorejská vláda nad ultimátem vyjádřila politování. "Je politováníhodné, že Severní Koreu rozhořčují informace tisku, kterých využívá k hrozbám proti Jižní Koreji," komentoval severokorejské výhrůžky mluvčí jihokorejského ministerstva obrany.

Reklama

Výběr článků

Načítám