Hlavní obsah

Soul varuje před severokorejským raketovým testem

Soul

Severní Korea může kdykoli odpálit balistickou střelu, uvedl v pondělí podle agentury Jonhap jihokorejský ministr obrany Kim Kwang-čin. Dodal ale, že nejsou žádné signály, že by Pchjongjang byl připraven zahájit celoplošnou válku.

Foto: Kim Jae-hwan, ČTK/AP

Jihokorejský ministr obrany Kim Kwang-čin s generálním tajemníkem NATO Andersem Fogh Rasmussenem.

Článek

„Sever je schopen provokativní odpálení provést kdykoli a naše vojsko bedlivě sleduje pohyby armády Severní Koreje. Jestliže sever naplnil (střely) palivem, může je kdykoli odpálit, bylo-li učiněno politické rozhodnutí,“ řekl ministr na schůzi parlamentu. Zdůraznil, že Soul je plně připraven na případné vojenské akce.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

K termínu odpalu se ale nevyjádřil. Očekávalo se, že by k tomu mohlo dojít v pondělí, kdy si KLDR připomíná 101. výročí narození Kim Ir-sena. Minulý týden ve čtvrtek družice zjistily odpalovací zařízení ve Wonsanu, kam byly zřejmě přemístěny rakety Musudan. Od té doby tam ale nebyla zjištěna zvýšená aktivita.

Foto: David Ryneš, Novinky

Dostřel severokorejských raket

Podle Kima Kwang-čina se ale nedá vyloučit test v dalších dnech. Domnívá se, že v den výročí to nebude, obvykle se tak o výročích neděje.

Foto: ČTK/AP

Vlajky připomínají narození Kim Ir-sena

Kim Kwang-čin také naléhal na KLDR, aby změnila svůj postoj a přijala nabídku Soulu k dialogu. Pchjongjang ale zatím neodpověděl ani na nabídku rozhovorů ze strany USA a odmítl jednání s Jižní Koreou o budoucnosti společné průmyslové zóny v Kesongu, kterou uzavřel. [celá zpráva]

Anketa

Myslíte si, že KLDR uskuteční tento týden test rakety?
Ano
68,6 %
Ne
31,4 %
Celkem hlasovalo 1509 čtenářů.

Korea - související témata

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kim Čong-un

Foto: Reuters

Vůdce KLDR Kim Čong-il

Foto: ČTK/AP

Severokorejští vojáci

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

 O korejském konfliktu, který skončil příměřím v roce 1953, čtěte ZDE.

Foto: Profimedia.cz

Přílsušník americké námořní pěchoty útočí na pozice KLA

Reklama

Související články

KLDR přesouvá rakety, aby zmátla špiony

Severní Korea neustále na svém východním pobřeží přesouvá různé rakety středního doletu, uvedly jihokorejské a americké tajné služby. Umístila jich tam pět,...

Výběr článků

Načítám