Hlavní obsah

KLDR přesouvá rakety, aby zmátla špiony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul
Aktualizováno

Severní Korea neustále na svém východním pobřeží přesouvá různé rakety středního doletu, uvedly jihokorejské a americké tajné služby. Umístila jich tam pět, které může kdykoli odpálit, žádný test ale neavizovala. Přesto se očekává, že v následujících dnech odpálí nejméně jednu a s ní možná i rakety krátkého doletu.

Článek

Podle televize SkyNews může k testu dojít v pondělí. Zdroj z amerického ministerstva obrany řekl stanici CNN, že přinejmenším jedna raketa je připravená v pozici k odpálení.

Severokorejský Výbor pro mírové sjednocení vlasti bez dalšího upřesnění oznámil, že KLDR uvedla do pohotovosti pro odpal své "mocné úderné prostředky" a zadala souřadnice pro cíle.

Dvě balistické rakety středního doletu Musudan, které by mohly zasáhnout i americkou základnu na ostrově Guam, jsou podle jihokorejské tiskové agentury Jonhap nyní umístěny u města Wonsan, kde se s nimi manipulovalo. Vyvážely se a zavážely do budovy, uvedl server News.com.au.

Podle středečních informací jsou zřejmě už naplněny palivem a připraveny ke startu.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

"Jsou tu známky toho, že by Sever mohl ve velmi brzké době odpálit rakety Musudan," řekl zdroj z jihokorejských tajných služeb agentuře Jonhap a dodal:  "Sever ale rakety opakovaně vytahuje z hangárů a zase je tam vrací, což vyžaduje obezřetné sledování."

„Severní Korea se snaží unavit americké a jihokorejské agenty pověřené pozorováním odpalovacích ramp," uvedl podle agentury Jonhap další jihokorejský zdroj.

Několik čtyř či pětinápravových automobilů, které mohou sloužit jako mobilní odpalovací rampy, bylo také zjištěno v provincii Jižní Hamgjong.

Antirakety v pohotovosti

Na americké základně Guam byl kvůli tomu v noci zvýšen stupeň pohotovosti na žlutý, znamenající střední nebezpečí hrozby. Již předtím Korejská republika aktivovala antirakety Patriot PAC, které ale nemohou pokrýt celou Jižní Koreu. Mají dosah třicet kilometrů. Rozmístěny jsou u Soulu.

Do Jižní Koreje ve čtvrtek přiletěl na třídenní návštěvu generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen a v pátek je v Soulu očekáván také americký ministr zahraničí John Kerry.

Foto: David Ryneš, Novinky

Dostřel severokorejských raket

Americký ministr obrany Chuck Hagel ve středu ve Washingtonu varoval Severní Koreu, že "se svými hrozbami a provokacemi pohybuje velmi blízko nebezpečné linii a že Spojené státy jsou připraveny odpovědět na jakékoli kroky Pchjongjangu".

KLDR slaví

Ačkoli Severní Korea v minulých dnech varovala cizince pobývající na Korejském poloostrově před bezprostřední hrozbou války a doporučila jim, aby odešli, do Pchjongjangu se sjíždějí hosté pozvaní na pondělní oslavu narozenin zesnulého zakladatele KLDR Kim Ir-sena. Ve čtvrek si Severní Korea rovněž připomíná první výročí jmenování mladého vůdce Kim Čong-una prvním tajemníkem vládnoucí Korejské strany práce.

Korea - související témata

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kim Čong-un

Foto: Reuters

Vůdce KLDR Kim Čong-il

Foto: ČTK/AP

Severokorejští vojáci

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

 O korejském konfliktu, který skončil příměřím v roce 1953, čtěte ZDE.

Foto: Profimedia.cz

Přílsušník americké námořní pěchoty útočí na pozice KLA

Reklama

Výběr článků

Načítám