Hlavní obsah

Podle severokorejské agentky se Kim snaží ovládnout armádu

Soul

Nový severokorejský vůdce Kim Čong-un bojuje o kontrolu nad armádou a řeči o válce využívá k tomu, aby ve své zemi získal podporu. To je názor bývalé severokorejské agentky, která vyhodila do vzduchu jihokorejské letadlo a nyní žije v utajení v Soulu.

Foto: Profimedia.cz

Agentka Kim Hjon-i

Článek

Kim Hjon-i, které údajně Kim Čong-unův otec Kim Čong-il v roce 1987 nařídil útok na letadlo, v němž zahynulo 115 lidí, je přesvědčená, že nový vůdce ještě neupevnil svou moc po smrti Kim Čong-ila v prosinci 2011.

"Kim Čong-un je příliš mladý a příliš nezkušený," řekla australské televizní stanici ABC v exkluzivním rozhovoru ze Soulu, kde žije na přísně utajeném místě obklopená osobními strážci. "Bojuje o získání plné kontroly nad armádou a její loajalitou. To je důvod, proč navštívil tolik vojenských základen - aby posílil svou podporu."

KLDR v posledních týdnech stupňuje rétoriku proti Jižní Koreji a USA a v úterý Pchjongjang varoval, že Korejský poloostrov směřuje k "termonukleární válce". [celá zpráva]

Podle Kim Hjon-i severokorejské vyhrožování dává jistým způsobem smysl: "Severní Korea využívá svůj jaderný program, aby udržela poslušnost svých obyvatel a přiměla Jižní Koreu a USA k ústupkům."

Foto: ČTK/AP

Kin Čong-un na inspekci letiště

Názor atentátnice se shoduje s názorem některých expertů, že štvavá rétorika je určena především domácímu publiku. Kim Čong-un se podle nich snaží ukázat, že je navzdory svému mládí tvrdý a nekompromisní. Jeho nízký věk jej ve společnosti ovlivněné konfuciánskými tradicemi diskvalifikuje. Podle odhadů je Kimovi kolem třiceti let, přesné datum jeho narození není známo.

Atentát na jihokorejské letadlo

Agentka byla dopadena v roce 1987 v Bahrajnu krátce poté, co vystoupila při mezipřistání z letadla startujícího z Bagdádu, v němž ve schránce na palubní zavazadla nechala nálož, která poté letadlo zničila. Zadržena byla, když se s dalším agentem pokusila odjet z Bahrajnu na falešné japonské pasy.

Oba okamžitě spolkli kapsle s kyanidem. Její kolega na místě zemřel, ale Kim přežila a byla převezena do Soulu, kde se přiznala a nakonec dostala milost. Napsala knihu s názvem Slzy mé duše, v níž vylíčila extrémně tvrdý výcvik v severokorejské škole pro špióny.

Reklama

Výběr článků

Načítám