Hlavní obsah

Míroví vyjednavači Tálibánu v Kataru nemají co na práci, jen plodí děti

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dauhá

Jsou tomu už tři roky od chvíle, kdy americký speciál tajně dopravil do Kataru skupinu vysokých představitelů afghánského radikálního hnutí Tálibán v naději, že jednání s nimi povede k uzavření míru a ukončení bojů v Afghánistánu. Naděje ale vyšly naprázdno a delegáti Tálibánu nemají co na práci.

Foto: Profimedia.cz

Katarské hlavní město Dauhá

Článek

„Jen tady pobývají a užívají si klimatizaci, jízdu v luxusních autech, jídlo a plození dětí. To je vše, co můžou dělat, nemají co na práci,“ citoval pod podmínkou zachování anonymity list New York Times jednoho afghánského diplomata.

Tálibán měl mít v Kataru svoje oficiální zastoupení. Kancelář však otevřena nebyla a delegáti tam pobývají v tichosti. "Katar má v ruce horký brambor. Jak byste hostili sebevražedné útočníky? Nemůžou je uznat, dokud jejich aktivita neskončí," řekl newyorským Timesům nejmenovaný americký zástupce.

Podle deníku není velká naděje, že se situace změní a Tálibán se bude chtít bavit o míru s avizovaným odchodem mezinárodních sil z Afghánistánu v příštím roce a s příchodem jara a s ním další bojové sezóny.

Ambasáda o nich ví, když registrují další dítě

List uvedl, že v Dauhá žije s rodinami nejméně osm vysoce postavených zástupců Tálibánu v čele s šéfem štábu tálibánského velitele mully Umara. S afghánskými úřady se ale často potýkají pouze v případě, kdy musí na ambasádě zaregistrovat narození dalšího dítěte.

Snahy o mírovou dohodu mezi vládami Afghánistánu, USA a Tálibánem dostaly ránu hned zpočátku, když tálibové neuspěli s požadavkem na propuštění pěti svých členů z věznice Guantánamo na Kubě výměnou za svobodu pro zadržovaného amerického vojáka Bowea Bergdahla. Washington tvrdí, že poslední rozhovory zkrachovaly už před rokem.

Reklama

Výběr článků

Načítám