Hlavní obsah

Z fukušimské elektrárny unikla radioaktivní voda

– Tokio

Z japonské jaderné elektrárny Fukušima 1, kterou předloni poškodilo ničivé zemětřesení, již potřetí v krátké době unikla radioaktivní voda. Oznámil to v úterý provozovatel elektrárny, firma Tepco. Příčina úniku zatím není známa. Své obavy vyjádřilo Rusko.

Foto: Reuters

Zdevastovaný čtvrtý reaktor

Článek

Kontaminovaná kapalina unikla do půdy z podzemní nádrže, v níž se uchovává voda, která byla použita k ochlazování reaktorů. Z vody bylo odstraněno cesium, ale další radioaktivní látky v ní zůstávají.

Dva podobné incidenty byly ve Fukušimě zaznamenány již o víkendu. [celá zpráva]

Firma Tepco i tentokrát ujistila, že je nepravděpodobné, že by se radioaktivní voda mohla dostat do moře.

V sedmi podzemních nádržích, které jsou asi 800 metrů od pobřeží, je podle posledních statistik uskladněno na 276 000 tun vysoce radioaktivní vody.

Výpadky elektřiny

Elektrárna se potýká se sérií průsaků poté, co v pátek nakrátko vypadl jeden ze systémů chlazení jaderného paliva. [celá zpráva]

Bylo to už podruhé, co byla přerušena během jediného měsíce dodávka proudu, takže se načas přestalo chladit vyhořelé palivo. Jeden výpadek způsobil zkrat, když se dostal hlodavec do rozvaděče. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Záběr mrtvého hlodavce, který vyřadil v březnu chlazení v odstavené elektrárně Fukušima.

I po odstavení elektrárny z provozu musí být jaderné palivo ochlazováno, neboť jinak hrozí jeho přehřátí a samovolné štěpení, které by mohlo skončit jeho roztavením.

Strach Ruska

Úniky vyvolaly obavy Ruska. "Situace nás musí znepokojovat, protože se nacházíme v sousedství," řekl agentuře Interfax hlavní ruský hygienik Gennadij Oniščenko. Úniky "svědčí o tom, že (Japonci) situaci nezvládají", dodal.

Příští týden navštíví elektrárnu 12členný tým Mezinárodní agentury pro atomovou energii, který zde bude monitorovat proces vyřazování elektrárny z provozu a prověřovat problémy, včetně úniků vody.

Reklama

Výběr článků

Načítám