Hlavní obsah

Česká diplomacie bude řešit možnou evakuaci mise v KLDR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo zahraničí bude v pondělí řešit, zda evakuuje personál českého velvyslanectví v severokorejském Pchjongjangu. Zabývat se tím bude krizový štáb, který zatím počítá s třemi variantami: evakuací, přesunem na blíže neurčené bezpečnější místo a setrvání na místě. Uvedl to Karel Šrol z tiskového odboru ministerstva.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

Článek

Severní Korea v pátek varovala zahraniční ambasády před hrozbou války a doporučila jim evakuaci. "Krizový štáb vyhodnotí vývoj situace během víkendu," uvedl Šrol. Korejci zahraniční diplomaty vyzvali, aby do 10. dubna předložili evakuační plány, chtějí-li kvůli válečné hrozbě svá velvyslanectví vyklidit.

V pátek si čeští diplomaté předvolali vedoucího severokorejského zastupitelského úřadu, aby jim k výzvě řekl více. Podle Šrola uvedl, že se nejedná o nátlak na zahraniční partnery. Pchjongjang uvádí, že pokud by se velvyslanectví rozhodlo zůstat, potom nebude schopen zaručit bezpečnost personálu.

Svoji diplomatickou misi Česká republika znovuotevřela v roce 2004 poté, co ambasádu v roce 1993 uzavřela. Při opětovném zprovoznění mise čeští diplomaté severokorejské straně nabídli i pomoc při překonávání mezinárodní izolace.

Rusové odcházet zatím nebudou 

Současná diplomatická komunikace KLDR ohledně evakuace je podle dostupných informací nejasná. Pchjongjang nejprve doporučil ruskému a čínskému velvyslanectví, aby své zaměstnance kvůli nebezpečí válečného konfliktu poslaly domů. Výzvu dostaly všechny zastupitelské úřady v Severní Koreji.

Například Moskva ale zatím svůj úřad v Pchjongjangu podle Lavrova nevyklidí. Výzvu dostala i Praha. Velvyslanectví v KLDR i přes hrozby nyní fungují prozatím normálně.

Severní Korea v posledních týdnech stupňuje své hrozby určené jižnímu sousedovi a USA. S Jižní Koreou vypověděla dohody o neútočení, pohrozila preventivním jaderným útokem na Spojené státy a zamířila rakety a dělostřelectvo na americké vojenské základny. KLDR též oznámila, že znovu uvede do provozu svůj odstavený jaderný reaktor v Jongbjonu, a instalovala dvě rakety středního doletu na mobilní odpalovací zařízení na východním pobřeží země.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám