Hlavní obsah

Tři zahraniční vojáci zahynuli při výbuchu na jihu Afghánistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Při výbuchu nastražené nálože na jihu Afghánistánu v sobotu zemřeli tři zahraniční vojáci a dva civilisté, kteří pro zahraniční jednotky pracují. Severoatlantická aliance, pod jejímž velením v asijské zemi působí Mezinárodní síly pro podporu bezpečnosti (ISAF), podle agentury AP tradičně neupřesnila národnost mrtvých.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Afghánští policisté zasahují po útoku (ilustrační foto).

Článek

V Afghánistánu je v současné době více než 100 000 zahraničních vojáků v rámci mise ISAF, koaliční vojska ale postupně předávají oblasti pod afghánskou správu. V zemi je mimo jiné český kontingent; počet jeho příslušníků má letos v rámci stahování klesnout na 354 mužů a žen.

Český provinční rekonstrukční tým ukončil počátkem února svou práci ve východoafghánské provincii Lógar, vojáci zde nyní dokončují a předávají projekty afghánským úřadům.

Čeští vojáci jsou i v další východní provincii, Vardak, kde školí afghánské vojáky a policisty. Další čeští vojenští odborníci, například chemici, chirurgové a letečtí instruktoři, působí u Kábulu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám