Hlavní obsah

Na východě Číny se rozšířila opatření proti ptačí chřipce

Peking

Již několik měst na východě Číny zakázalo podle místních médií obchod s živou drůbeží, nebo vybilo kuřata a další ptáky. Města se tak snaží vypořádat s novým virem ptačí chřipky H7N9. Chřipkou v zemi podle agentury AFP onemocnělo v poslední době 16 lidí a šest z nich zemřelo.

Foto: Igor Šefr, Právo

Proti některým druhům virů se lze očkovat.

Článek

Po pátečním zákazu prodeje drůbeže v Šanghaji v sobotu také hlavní město provincie Ťiang-su, Nanking, oznámilo uzavření všech drůbežích trhů. Dočasně také pozastavilo obchod se všemi živými ptáky v celé oblasti města, kde žije více než osm miliónů obyvatel, upřesnil čínský rozhlas.

V Šanghaji, kde nová infekce začala a kde jsou registrovány čtyři oběti nové ptačí chřipky, se v pátek našel virus H7N9 u několika holubů. To vedlo k vybití více než 20 000 ptáků na místním tržišti. Na začátku víkendu bylo ve městě nařízeno utracení dalších ptáků.

Na trzích v centru této ekonomické metropole Číny v sobotu podle Reuters nebylo vidět žádnou drůbež ani jiné ptactvo. Na jednom trhu rozstřikoval uniformovaný muž desinfekční prostředek. Prodejci drůbeže dostanou od vlády odškodnění.

"Lidé jsou znepokojeni. Obyvatelé Šanghaje hodně jedí kachny a kuřata. Nyní se jich nesmíme dotknout," komentoval situaci důchodce, který jako většina starých lidí v Číně chodí denně na trh.

Přísná veterinární opatření

V postižených východočínských provinciích platí přísná veterinární opatření. Pátrání po zdroji nákazy ztěžuje fakt, že virus H7N9 se někdy v těle nachází, aniž by způsoboval symptomy nemoci. Dá se tedy odhalit jen s pomocí testů.

Zatím není známo, že by nová forma ptačí chřipky byla přenosná z člověka na člověka. Proto Světová zdravotnická organizace (WHO) nevyhlásila varování před hrozbou pandemie.

Virus H7N9 nicméně vyvolává obavy, aby se nezačal chovat jako jeho známější příbuzný, H5N1. Ten v roce 2003 začal decimovat drůbež v Asii a usmrtil ve světě 360 lidí. Většinou šlo o osoby, které přišly do přímého kontaktu s infikovanými ptáky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám