Hlavní obsah

Z fukušimské elektrárny unikla radioaktivní voda

Aktualizováno

Z podzemní nádrže fukušimské jaderné elektrárny pravděpodobně do půdy uniklo na 120 tun radioaktivní vody. Zjistila to společnost Tepco, která zařízení provozuje. Japonská elektrárna se v poslední době potýkala s poruchami chladicího systému nádrže s vyhořelým palivem.

Foto: David Guttenfelder, Reuters

Jaderná elektrárna po havárii

Článek

Radioaktivní prvky byly zjištěny ve vodě nahromaděné mezi půdou kolem nádrže a vnější vrstvou nepropustného pláště na dně nádrže, uvedl mluvčí Tepco. Nádrž zapuštěná do země má tři vrstvy, které mají vodě bránit v proniknutí do půdy.

Tepco považuje za málo pravděpodobné, že by radioaktivní voda vnikla do moře. Přesto v sobotu ráno firma začala přečerpávat 13 000 vody ze závadné nádrže číslo 2 do jiné.

Jaderná elektrárna Fukušima byla poškozena při mohutném zemětřesení a  tsunami 11. března 2011. Otřesy půdy tehdy poničily ochlazovací systémy reaktorů, což vedlo k úniku radioaktivity. Desetitisíce lidí bydlících v okolí elektrárny byly evakuovány a doposud se do svých domovů nevrátily. Technici elektrárnu stabilizovali, ale plně odstranit následky katastrofy podle expertů potrvá ještě roky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám