Hlavní obsah

USA přesunují na Guam raketový systém, napětí na Korejském poloostrově roste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Americká armáda dala na tichomořský ostrov Guam přesunout protiraketový štít kvůli hrozbám Severní Koreje, že na USA zaútočí. Napětí na Korejském poloostrově nadále roste. Severekorejci pohrozili jaderným útokem a přesunuli na východní pobřeží země raketu, zřejmě dosud nevyzkoušenou střelu Musudan s doletem 3000 kilometrů.

Severokorejská moderátorka ohlásila povolení k útoku na USAVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Jihokorejské a americké výzvědné služby zaznamenaly náznaky, že sever přemístil objekty, které vypadají jako raketa středního doletu,“ uvedla jihokorejská agentura Jonhap s odkazem na zdroje z vládní administrativy. Stalo se tak poté, co severokorejská armáda uvedla, že může zahájit jaderný útok na Spojené státy. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Mobilní raketový systém THAAD v akci

Generální štáb severokorejské armády ve středu informoval Washington, že Spojené státy budou „rozbity prostředky menšího, lehčího a diverzifikovaného jaderného útoku“. „Nelítostná operace revolučních branných sil byla v tomto ohledu v konečné fázi prozkoumána a schválena,“ stálo v prohlášení.

Pentagon v reakci oznámil přesunutí mobilního systému THAAD s radarem AN/TPY-2 a antiraketami na Guam.

Foto: Yahoo Maps

Mobilní protiraketový systém THAAD

Není jasné, zda je přemístěná severokorejská raketa vybavená hlavicí, anebo ji Severokorejci jen vystavili kvůli odstrašení.

V dosahu střely Musudan je Jižní Korea, Japonsko, ale možná také americký ostrov Guam v Tichomoří. Podle Jonhap mají experti za to, že KLDR dosud rakety neotestovala. Je tedy možné, že chystá raketovou zkoušku.

Foto: Lee Jae-Won, Reuters

Americká armáda má v Jižní Koreji i chemickou jednotku.

Napětí roste

KLDR v posledních dnech vystupňovala rétoriku vůči USA a Jižní Koreji, vypověděla příměří s jižním sousedem, uzavřela společnou průmyslovou zónu v Kesongu a pohrozila i útokem na americkou pevninu. To ale podle odborníků není v jejích technických možnostech.

Foto: David Ryneš, Novinky

Dostřel severokorejských raket

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Chemické cvičení americké armády v Jižní KorejiVideo: Reuters

Američané reagovali přesunutím nejmodernější bojové techniky ke Korejskému poloostrovu včetně bombardérů B-2 a letounů F-22. Ve středu pak americký ministr obrany Chuck Hagel uvedl, že některé kroky Severokorejců představují „skutečnou hrozbu“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám