Hlavní obsah

Austrálie vyšetřuje rozsáhlé zneužívání dětí, vypovídat bude 5000 obětí

Melbourne

Celonárodní vyšetřování zneužívání dětí bylo zahájeno v australském Melbourne. Očekává se, že vypovídat o zneužívání a následných traumatech bude vypovídat na 5000 lidí. Podle premiérky Julie Gillardové komise odkryje „velmi nepříjemné pravdy“, citovala BBC.

Článek

Vyšetřování bude plošné, bude se týkat jak zneužívání v církvích a náboženských skupinách, tak i v nevládních organizacích a státních zařízeních poskytujících péči a také ve vládních úřadech.

Komise, která má úkol na starosti, ale uvedla, že je nepravděpodobné, že by se jej podařilo splnit do konce roku 2015, jak je plánováno, protože se týká širokého spektra organizací.

Sestavení komise oznámila premiérka už v listopadu na základě tlaku zákonodárců a policie, když se ukázalo, že římskokatolická církev tajila důkazy o pedofilii svých kněží. Už nyní se ale komise zabývá i děním v Armádě spásy.

Zneužívání dětí katolickými kněžími se stalo jedním z témat, která v posledních letech hýbou australskou společností. V září církev v australském státě Victoria přiznala, že kněží od třicátých let zneužili přes 600 dětí.

Komise je šestičlenná. Očekává se, že každý svědek nebo zneužívaný bude během příštích pěti měsíců vypovídat asi hodinu před jedním, nebo více členy komise.

Reklama

Výběr článků

Načítám