Hlavní obsah

Muslimští radikálové zaútočili na péšávarskou elektrárnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Nejméně sedm lidí zahynulo při útoku desítek pákistánských muslimských radikálů na elektrárnu ve městě Péšávar. Na místě byli zabiti zaměstnanec a policista. Útočníci s sebou odvedli deset rukojmí. Pět z nich bylo nalezeno mrtvých na nedalekém poli, uvedla BBC.

Foto: Khuram Parvez , Reuters

Pákistánští vojáci nasazení v Péšávaru

Článek

„Napadli elektrárnu kolem 2:30 ráno. Zabili dva lidi na místě a odvedli deset dalších,“ řekl AFP policejní důstojník Džavíd Chán. Podle něj byli dobře a těžce vyzbrojeni.

K útoku na elektrárnu se nikdo nepřihlásil, v oblasti poblíž kmenových území ale operuje pákistánský Tálibán, který podnikl už několik útoků ve čtvrti, kde elektrárna stojí. Podle redaktora BBC v Islámábádu panovaly obavy, že radikálové zesílí své aktivity v oblasti před květnovými volbami.

Do voleb jde i žena z kmenových území

Čtyřicetiletá Badam Záriová v neděli podala svou kandidaturu ve městě Char jako první žena z kmenových území na severozápadě Pákistánu. Záríová agentuře AP řekla, že se voleb plánovaných na 11. května zúčastní, aby upozornila na problémy místních žen. Ty jsou většinou bez vzdělání a zřídka pracují mimo svůj domov.

Region Badžur, z něhož Badam Záríová pochází, je součástí oblasti při hranicích s Afghánistánem, kde paštunské kmeny zastávají většinou velmi konzervativní názory na ženy. Historii přepsala podle agentury AP už svou kandidaturou.

Reklama

Výběr článků

Načítám