Hlavní obsah

KLDR obnoví jaderný komplex v Jongbjonu, aby posílila jaderné síly

Soul/Washington
Aktualizováno

Severní Korea v úterý oznámila, že obnoví provoz všech zařízení v jaderném komplexu Jongbjon. Byl uzavřen v roce 2007 v rámci dohody o poskytnutí pomoci KLDR. V reaktoru Pchjongjang získal plutonium, které použil při svých dvou zkušebních jaderných explozích.

Foto: Reuters

Satelitní snímek Jongbjonu

Článek

V severokorejském prohlášení stojí, že obnovení provozu posílí kvalitativně i kvantitativně severokorejské jaderné síly.

Mluvčí severokorejské agentury pro atomovou energii tiskové agentuře KCNA řekl, že zařízení budou využívána jak k energetickým, tak vojenským účelům. "Produkce jaderné elektrárny bude využita k řešení akutního nedostatku elektřiny a k podpoře jaderných ozbrojených sil," uvedla agentura KCNA.

Po uzavření reaktoru byla v roce 2008 zničena jeho chladící věž. [celá zpráva] KLDR ale v té době začala rozvíjet program získání obohaceného uranu v centrifugách, které se dají lépe ukrýt než reaktor. [celá zpráva]

Foto: Nová Čína, Reuters

Likvidace chladící věže v Jongbjonu

Experti odhadují, že letošní třetí jaderný test už provedla s miniaturní uranovou náloží. [celá zpráva]

Jihokorejské zdroje ale už v roce 2010 uváděly, že KLDR postavila vedle zničené věže v Jongbjonu dvě budovy. Satelitní snímky z roku 2011 ukázaly, že byl dokončen vnější plášť nového jaderného bloku. [celá zpráva] Má jít o lehkovodní reaktor, který neumožňuje získat tak snadno jaderný materiál pro zbraně, izotopové složení odpadu pro to není vhodné.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jaderný komplex Jongbjon na archivních záběrechVideo: Reuters

Z elektrárny v Jongbjonu, kde byl reaktor typu Magnox chlazený kysličníkem uhličitým a moderovaný grafitovými bloky, KLDR získala dost plutonia na šest až dvanáct bomb. Experti odhadují, že KLDR disponuje v současné době 24 až 42 kilogramy plutonia. KLDR už na začátku tisíciletí přiznala, že jich vlastní šest, otázkou ale je, zda neblafovala.

Zařízení v Jongbjonu je v provozu od 60. let. Je tam několik výzkumných reaktorů. Za hlavní a funkční se považuje pětimegawattový reaktor, který je schopen ročně vyprodukovat šest kilogramů plutonia.

USA stahují ke Korejskému poloostrovu další válečnou loď

Spojené státy vyslaly k jihozápadnímu pobřeží Korejského poloostrova torpédoborec USS McCain používaný k protiraketové obraně. Vyplul z Jokosuky. Podle agentury Reuters to uvedl nejmenovaný činitel americké obrany. Torpédoborec řady Arleigh Burke je vybaven protiraketovým systémem Aegis s antiraketami SM3. Blíž k ohnisku napětí se přesouvá i plovoucí radar XBR.

Foto: General Dynamics

Torpédoborec třídy Arleigh Burke (DDG 51) vybavený protiraketovým systémem Aegis

"Jde o obezřetný krok, který poskytuje širší možnosti protiraketové obrany v případě, že by se staly nezbytnými," uvedl zdroj. Torpédoborec má podle něj operovat ve vodách u jihozápadního pobřeží Korejského poloostrova. Neočekává se, že se zapojí do velkého vojenského cvičení americké a jihokorejské armády Foal Eagle, které bude pokračovat až do konce dubna. Cvičení se účastní jiné dva torpédoborce se systémem Aegis USS Fitzgerald a USS Lassen, uvedl web listu Japan Daily.

BEZ KOMENTÁŘE: Torpédoborec USS Fitzgerald na archivních záběrech

Podle zdroje z amerického ministerstva obrany, který na webu citovala televize CNN, Washington blíž k severokorejskému pobřeží rozhodl kromě válečné lodi přesunout i plovoucí plošinu s radarem XBR, aby mohl sledovat vojenské kroky tamního uzavřeného komunistického režimu včetně případného vystřelení rakety. Radar umožňuje i navádět antirakety.

BEZ KOMENTÁŘE: Torpédoborec USS Lassen na archivních záběrech

Mluvčí Bílého domu Jay Carney však v pondělí uvedl, že Washington přes ostrá vyjádření Pchjongjangu žádný znepokojivý pohyb severokorejských ozbrojených sil nezaznamenal.

Vyhlášení války

Severní Korea vyhlásila o víkendu válečný stav Jižní Koreji, která ujistila, že hrozbu bere vážně a že je připravena k rozhodné vojenské reakci. Pchjongjang svůj postup zdůvodnil mimo jiné i americkou vojenskou aktivitou: Washington minulý týden v rámci společných manévrů s Jižní Koreou vyslal nad jihokorejské území bombardéry B-2. V pondělí se objevila zpráva, že Američané do cvičení poslali také obávané stíhačky F-22 Raptor. [celá zpráva]

Severokorejská komunistická strana mezitím o víkendu schválila strategii dalšího rozvoje, podle níž má jít posilování hospodářství ruku v ruce s dalším rozvíjením jaderného arzenálu.

Vůdce KLDR Kim Čong-un na zasedání ústředního výboru vládní Korejské strany práce v neděli podle v úterý zveřejněného plného znění jeho projevu prohlásil, že jaderná síla KLDR "je spolehlivý válečný odstrašující prostředek a záruka na ochranu suverenity" země. Projev podle agentury Reuters vyvolával dojem, že přesouvá důraz na rozvoj ekonomiky, a Spojeným státům vytýkal, že chtějí KLDR zatáhnout do závodů ve zbrojení, aby se tak pokusily vytvořit překážky hospodářskému pokroku. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám