Hlavní obsah

Podle Hanoje zapálila čínská loď vietnamské rybářské plavidlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hanoj

Vietnam v úterý obvinil Peking z vyvolání velmi vážného námořního incidentu v Jihočínském moři. Čínská loď podle prohlášení Hanoje vypálila minulou středu světlici na vietnamské rybářské plavidlo a zapálila je. Zřejmě nikdo nebyl zraněn. Vietnamské ministerstvo zahraničí si povolalo čínského velvyslance, aby mu předalo oficiální protest.

Foto: Reuters

Čínské hlídkové čluny u Spratlyových ostrovů

Článek

Vietnamská rybářská loď se údajně pohybovala nedaleko Paracelských ostrovů. Oblast je předmětem dlouhodobého sporu obou zemí kvůli podmořským nalezištím zemního plynu. Hanoj vyzvala Peking, aby viníky incidentu potrestal a uhradil způsobenou škodu.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí reagoval prohlášením, že čínská akce byla "zákonnou a rozumnou" odpovědí na nelegální jednání vietnamských námořníků, kteří pronikli do čínských výsostných vod. Popřel, že by došlo k jakékoli hmotné škodě.

Incident v Jihočínském moři vyvolal znepokojení Washingtonu. Mluvčí ministerstva zahraničí USA Patrick Ventrell prohlásil, že Spojené státy "se důrazně staví proti jakékoli hrozbě silou i pokusům kterékoli země prosadit silou své nároky v Jihočínském moři".

Vietnam a Čína vedou spor o Spratlyovy a Paracelské ostrovy. Čína si klade nároky na mnoho ostrovů v Jihočínském moři a vede spory i s Filipínami, Brunejí a Malajskem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám