Hlavní obsah

Namířili jsme rakety na americké základny, tvrdí KLDR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang
Aktualizováno

Napětí na Korejském poloostrově dál roste. Severní Korea uvedla své dělostřelectvo do bojové pohotovosti a namířila děla a rakety směrem k základnám USA na Havaji, Guamu a americkou pevninu. V úterý to oznámila státní agentura KCNA.

Severokorejská moderátorka ohlásila zprávu o bojové pohotovostiVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Od této chvíle bude velení korejské lidové armády uvádět do nejvyšší bojové pohotovosti všechny polní dělostřelecké jednotky včetně dalekonosných děl a strategických raketových jednotek, které zacílí na všechny nepřátelské objekty na invazních základnách USA na jejich pevnině, na Havaji a na Guamu,“ uvedla agentura.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vůdce KLDR dohlížel na ostrou dělostřelbu nedaleko sporných ostrovůVideo: Reuters

Jižní Korea však uvedla, že na severu žádnou neobvyklou aktivitu nezaznamenala. Plamenná rétorika a chřestění zbraněmi ožily na Korejském poloostrově po třetím jaderném testu KLDR v únoru. Následovalo zpřísnění sankcí OSN vůči komunistickému režimu a vojenské manévry USA a Jižní Koreje.

V pondělí navíc Soul oznámil novou vojenskou dohodu s USA, na jejímž základě američtí vojáci pomůžou Jihokorejcům i v případě drobnější incidentů, například narušení hranice.

KLDR varovala před útokem proti Guamu a Havaji už před pár dny, poté, co vypověděla příměří s jihem uzavřené po válce v roce 1953. Experti ale pochybují, že má Pchjongjang kapacity k zasažení americké pevniny.

Severní Korea uvedla jednotky do nejvyšší pohotovosti v den třetího výročí potopení jihokorejské korvety Cheonan, při němž zemřelo 46 jihokorejských námořníků. Loď se potopila v pohraničních vodách. Podle Jihokorejců ji zasáhlo severokorejské torpédo. KLDR to popírá.

Reklama

Související články

KLDR odpálila rakety krátkého doletu

Severokorejská armáda v pátek odpálila několik raket krátkého doletu do Japonského moře. Zkušební střelba se odehrála v době zvýšeného napětí na Korejském...

Výběr článků

Načítám