Hlavní obsah

Země NATO se připravují na případný zásah v Sýrii

Aktualizováno

Některé země Severoatlantické aliance začaly připravovat možnou vojenskou akci, která by pomohla ukončit syrský občanský konflikt. Velitel sil NATO v Evropě, americký generál James Stavridis, to v úterý řekl v branném výboru amerického Senátu. Intervence by ale podle jeho slov musela být podobně jako v Libyi podpořena rezolucí Rady bezpečnosti OSN.

Foto: Muhammad Hamed, Reuters

Syrští uprchlíci

Článek

Situace v Sýrii se podle Stavridise stále zhoršuje a konec občanské války je v nedohlednu. Některé alianční země proto prý začaly připravovat možné vojenské operace, které by s touto patovou situací skoncovaly a pomohly oddílům syrské opozice. Kromě jiného připadá v úvahu využití letectva k vytvoření bezletového pásma a poskytnutí vojenské pomoci opozici.

RB OSN v roce 2011 umožnila operaci NATO v Libyi přijetím rezoluce. "Budeme-li povoláni, jsme připraveni zapojit se stejně, jako jsme to udělali v Libyi," řekl Stavridis. O možnosti bezletové zóny, zbrojního embarga a vyzbrojení opozice jednají jednotliví členové NATO, na půdě aliance se zatím nevyjednává.

Na dotaz, zda se zvažují také vojenské akce proti syrskému letectvu, Stavridis přitakal.

Aliance na žádost Ankary umístila v Turecku poblíž syrských hranic baterie protiraketové obrany, která může být podle Stavridise použita i k sestřelení letadel. Generál ale zdůraznil, že Turecko trvá na tom, aby byly rakety využity jenom k obranným operacím, takže k jiné akci je zapotřebí dohoda členů NATO. "Od toho jsme ještě daleko," řekl Stavridis.

Syrské střely v minulosti několikrát zasáhly území Turecka a nedávno také Libanonu. V úterý byla v Halabu použita chemická zbraň, což Rusko a Írán potvrdily.

Reklama

Výběr článků

Načítám