Hlavní obsah

Snad chtějí jen výkupné, doufají příbuzní mladých Češek unesených v Pákistánu

Praha/Islámábád
Aktualizováno

České úřady zatím nemají nové informace o osudu dvou českých turistek, které byly uneseny skupinou ozbrojenců v pákistánské provincii Balúčistán. Sdělilo to v pátek české ministerstvo zahraničí a velvyslanectví v Pákistánu. Příbuzní doufají, že únoscům jde jenom o výkupné, řekla sestra jedné z mladých žen v rozhovoru pro Český rozhlas.

Foto: http://www.hankaatoncadomu.com/

České dívky Hana a Antonie unesené v Pákistánu

Článek

"Doufáme, že se potvrdí ta varianta, která zatím vypadá jako nejvíc optimistická, a to že se někdo ozve ohledně výkupného," řekla sestra jedné z unesených Radiožurnálu. Potvrdila, že obě ženy přicestovaly do Pákistánu jako turistky z Íránu, ale jejich destinací byla Indie. Češky podle ní cestu nepodceňovaly a řádně se na ni připravovaly.

Uneseným Češkám Haně a Antonii je 25 let, jedna pochází z Kladenska a druhá z Písecka. V současnosti jejich známí připravují internetové stránky Hanka a Tonča domů (hankaatoncadomu.cz), funkční je již stejnojmenný profil na Facebooku.

Mladé ženy byly z místa únosu odvezeny v terénním automobilu i s policistou, který je do té doby doprovázel. Později únosci policistu z auta vysadili a ponechali si jeho zbraň. Ozbrojenců bylo údajně osm až deset.

Motiv zatím není znám

K činu se zatím nikdo nepřihlásil, a není tak ani znám jeho motiv. Podobné incidenty jsou v oblasti ale poměrně časté a hlavním cílem pachatelů bývá výkupné.

Ministerstvo zahraničí zřídilo krizový štáb, který se bude operativně scházet. "Také pákistánská strana je aktivní, má krizovou skupinu na ministerstvu vnitra," řekla mluvčí úřadu Johana Grohová.

Od šéfa pákistánského vyšetřovacího týmu, který ve čtvrtek vyjel na místo únosu vzdálené více než 500 kilometrů od balúčistánské metropole Kvéty, zatím žádné informace nedorazily.

Zástupce českého velvyslanectví v Islámábádu předpokládá, že po hektickém čtvrtku, kdy se zprávy o únosu rozšířily v médiích, bude nyní celý proces pomalejší. Podle zkušeností s podobnými případy z minulosti nebývají změny ve vývoji situace v řádu dnů, ale spíše v řádu měsíců, prohlásil zástupce úřadu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám