Hlavní obsah

Zemřel bývalý vůdce Rudých Khmerů, spravedlnosti unikl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Phnompenh

Ve věku 87 let zemřel ministr zahraničí Kambodži z doby krutovlády maoistických Rudých Khmerů Ien Sary. V současné době byl souzen pro genocidu u kambodžského tribunálu zaštítěného OSN. Uvedla to BBC s odvoláním na soud.

Foto: Mark Peters, ČTK/AP

Ieng Sary na snímku z roku 2012

Článek

„Můžeme potvrdit, že Ieng Sary zemřel ráno poté, co byl 4. března hospitalizován,“ uvedl mluvčí soudu Lars Olsen.

Ieng Sary byl známý jako „bratr číslo tři“. Souzen byl od listopadu 2011 s dalšími vysokými představiteli režimu, bratrem číslo dvě Nuoenm Cheou a bývalým šéfem státu Khieu Samphanem. Všichni tři popírali vinu.

Již dříve bylo kvůli postupující Alzheimerově nemoci ukončeno stíhání Saryho manželky Ieng Thitith. Ieng Sary byl švagrem vůdce Rudých Khmerů Pol Pota.

Ieng Sary jako ministr zahraničí přesvědčil mnoho Kambodžanů, kteří uprchli, aby se vrátili do vlasti a pomohli ji po válce obnovit. Mnozí pak byli mučeni a popraveni jako intelektuálové.

Když v roce 1996 Ieng Sari přeběhl od Rudých Khmerů, dostal všeobecnou milost. Přesto byl později stíhán.

Jeho smrt zesílila pochybnosti o tom, zda pomalé soudy mohou potrestat válečné zločince.

Reklama

Související témata:

Související články

V Kambodži soudí polpotovce, vinu popírají

V Kambodži začal soudní proces se třemi protagonisty brutálního režimu Rudých Khmérů, za jehož vlády v 70. letech byly vyvražděny více než dva milióny lidí....

Výběr článků

Načítám