Hlavní obsah

Severní Korea běsní, hrozí totální válkou

– Pchjongjang • Aktualizováno

Severní Korea vypovídá všechny dohody o neútočení s Jižní Koreou. Komunistický režim také přerušuje takzvanou červenou linku, tedy přímé telefonické spojení mezi Pchjongjangem a Soulem. Zároveň uzavírá hraniční přechod se svým jižním sousedem. Uvedla to v pátek severokorejská státní tisková agentura KCNA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Severokorejský vůdce Kim Čong-un navštívil vojákyVideo: Reuters

 
Článek

Severokorejský vůdce Kim Čong-un prohlásil, že armáda KLDR "je připravena na totální válku". Kim navštívil vojenské jednotky v přední linii, které se podílely na ostřelování jihokorejského ostrova Jonpchjong v roce 2010, při kterém zahynuli dva jihokorejští vojáci a dva civilisté. [celá zpráva]

Podle agentury KCNA Kim vojáky vyzval, aby byli kdykoli připraveni "sprovodit nepřítele ze světa".

Vypovězení dohod

Severní Korea "odvolává všechny dohody o neútočení uzavřené mezi Severem a Jihem", uvedl v prohlášení státní Výbor pro mírové sjednocení Koreje (CPRK). Jde především o smlouvu o neútočení z roku 1991, která schválila mírové řešení sporů a předcházení náhodným vojenským střetům. Výbor upřesnil, že smlouva bude anulována k pondělí 11. března, tedy stejnému dni, kdy chce Pchjongjang podle předchozího varování zrušit Dohodu o příměří z roku 1953, jíž skončila korejská válka.

KCNA oznámila, že se uzavírá hlavní přechod v Pchanmundžomu v demilitarizované zóně mezi oběma Korejemi. Uvádí také, že Pchjongjang "právě informuje" Soul o tom, že "okamžitě" přerušuje červenou linku. Ta byla ustavena v roce 1971 a KLDR ji už podle agentury AFP přerušila při pěti příležitostech v minulosti - naposledy v roce 2010, když potopila jihokorejskou fregatu a ostřelovala jihokorejský ostrov.

Foto: Reuters

„Velký následník“ Kim Čong-un

Severokorejské prohlášení odsoudilo čtvrteční rezoluci OSN jako důkaz, že Washington a jeho "loutky v Soulu" jsou "zbrkle odhodlaní" ke konfrontaci. "Vztahy mezi Severem a Jihem zašly tak daleko za nebezpečnou hranici, že už nejdou napravit. Na Korejském poloostrově nabírá vrchu krajně nebezpečná situace, kdy jaderná válka může vypuknout právě teď," sdělil výbor v prohlášení. Varoval rovněž, že severokorejská armáda "nemilosrdně" zareaguje na jakékoli narušení svého pozemního území, moře, či vzdušného prostoru, "byť o jedinou píď".

KLDR ale podobné kroky učinila už dříve, v roce 2010 vypověděla dohodu o vzájemném neútočení na moři.

Sankce, které jsou trestem za únorovou jadernou zkoušku, mají za cíl zastavit Severní Koreji přísun materiálu a veškerých peněz, které by mohly sloužit k vývoji jaderného arzenálu a raket dlouhého doletu. Patnáctka členů Rady bezpečnosti je přijala jednomyslně. Pro hlasovala i Čína, která je hlavním partnerem KLDR. Halasná severokorejská prohlášení jsou i vzkazem Pekingu, o němž má Pchjongjang pocit, že ho zradil.

KLDR válčila se silami OSN

Sankce Rady bezpečnosti OSN jsou pro KLDR nepříjemné nejen svými dopady na chudou a izolovanou zemi, ale i faktem, že je vyhlašuje právě OSN, navíc se souhlasem Číny.

Foto: Jacky Chen , Reuters

Severokorejští vojáci

I když Korejská válka začala jako válka Severu proti Jihu, které se vzájemně snažily násilně sjednotit celou zemi, postupně se do ní zapojily i další síly. Jih podporovaly právě mezinárodní síly OSN pod vedením USA, Severní Koreji přišli v průběhu bojů na pomoc Čínští lidoví dobrovolníci. Dohoda o příměří byla uzavřena mezi velením Spojených národů na straně jedné a Korejskou lidovou armádou spolu s Čínskými lidovými dobrovolníky na straně druhé. OSN tedy byla ve válce nepřítelem a Číňané podporovali KLDR.

Hrozí jaderným útokem a tvrdá reakce Soulu

Komunistický stát v očekávání hlasování Rady bezpečnosti pohrozil možností preventivního jaderného útoku proti Spojeným státům. Washington, který se nyní účastní každoročního americko-jihokorejského vojenského cvičení v oblasti, tato slova označil za nevhodnou provokaci.

Severní Korea ve středu vyhlásila zákaz vstupu lodí a letadel do oblastí u svého východního a západního pobřeží. Podle expertů nejspíš chystá velké vojenské manévry, vyloučit však nelze ani raketový test.

Nejnovější kroky, které dnes Pchjongjang oznámil, ještě víc vystupňovaly napětí na Korejském poloostrově po jaderném testu, který KLDR provedla 12. února. Severní Korea je známá útočnou rétorikou i v klidnějších časech, ale v posledních dnech její hrozby a jejich tón dosáhl bezprecedentního vrcholu.

Také Jižní Korea v posledních dnech přiostřila svou rétoriku. Mluvčí jihokorejského ministerstva obrany Kim Min-sok pohrozil, že pokud KLDR zaútočí na jeho zemi jadernou zbraní, "skončí její existence na Zemi". Mluvčí rovněž varoval, že v případě jakékoli provokace ze Severu Soul okamžitě změní právě probíhající společné vojenské manévry Jižní Koreje a Spojených států v trestné tažení.

Čína vyzývá ke zdrženlivosti

"Čína apeluje na všechny zúčastněné strany, aby zachovaly klid, prokázaly zdrženlivost a vzdaly se všech akcí, jež by mohly prohloubit napětí," prohlásila mluvčí čínské diplomacie Chua Čchun-jing.

Reklama

Výběr článků

Načítám