Hlavní obsah

Súdan porušil zbrojní embargo OSN, nasadil vrtulníky zakoupené v Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Súdán během bojů v regionu Dárfúr na západě země použil bitevní vrtulníky a rakety, které koupil od Ruska a Běloruska. Konstatovali to epxerti OSN, která uvalila embargo na použití nakoupených zbraní v této provincii.

Článek

Podle odborníků súdánské vzdušné síly použily rakety vzduch-země S8 získané v Bělorusku. Chartúm prý také použil stíhací letouny koupené v Bělorusku a útočné vrtulníky Mi-24 koupené v Rusku po rozšíření sankcí v roce 2005.

Rada bezpečnosti OSN uvalila v roce 2004 embargo na dodávky zbraní do Dárfúru. Restrikce se netýkaly zbylé části území a v následujícím roce byly zesíleny.

Zpráva sankčního výboru OSN dále podle AFP upozorňuje na eskalaci konfliktu v Dárfúru, kde súdánské vzdušné síly útočí na vesnice, a na mučení vládních oponentů.

Rada bezpečnosti OSN by podle expertů OSN měla přimět země, které prodávají zbraně Chartúmu, aby zavedly elektronický systém a pomohly tak zajistit, že tyto zbraně nebudou používány v Dárfúru.

Experti míní, že povstalci jsou vybaveni rampami na odpalování raket a jedno z hlavních povstaleckých hnutí má v sousedním Jižním Súdánu základnu, kde má útočiště 800 bojovníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám