Hlavní obsah

Jihoafrická policie uvláčela taxikáře k smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg

Kontrolní orgán dozírající na činnost jihoafrické policie vyšetřuje smrt mozambického taxikáře, kterého muži zákona připoutali k antonu a vlekli ho. Imigrant zemřel o několik hodin později ve vazbě. Brutální čin natočil kolemjdoucí na video. Mluvčí Nezávislého direktorátu policejního vyšetřování IPID uvedl, že byl videonahrávkou šokován.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Muž, kterého policisté táhli za antonem, zemřel později ve vazběVideo: Reuters

 
Článek

"Vyšetřujeme incident, při kterém zemřel člověk rukou policie. Byli jsme šokováni nahrávkou, která byla zveřejněna," řekl mluvčí IPID Moses Dlamini agentuře AFP.

"Okolnosti jeho smrti jsou stále ještě nejasné. Nechte nás zjistit, co se skutečně stalo," dodal ještě k případu smrti 27letého Mozambičana.

Záběr na videu je ale jednoznačný. Zachycuje, jak se srocuje dav kolem zasahující policie v Daveytonu, ležícím východně od Johannesburgu. Taxikář, který zaparkoval na místě, kde to není povoleno, byl uniformovanými policisty připoután za ruce k zadní hraně podlahy policejní dodávky, která se pak rozjela a vláčela ho ulicemi. Muž později zemřel ve vazbě.

Šéfka jihoafrické policie Riah Phiyegová čin odsoudila a uvedla, že jej bedlivě sleduje a bere velmi vážně.

Opoziční strana Demokratická aliance (DA) vyzvala k suspendování zúčastněných policistů. Uvedla, že se po takovém případu nedá věřit policejnímu sboru, že dbá na dodržování zákona.

Amnesty International už dříve varovala před nárůstem policejní brutality v Jižní Africe. IPID od dubna 2011 do března 2012 dostal 720 podnětů k vyšetřování. Byla mezi nimi i podezřelá úmrtí lidí ve vazbě.

Policie čelí kritice od té doby, co loni zastřelila 34 stávkujících horníků v platinovém dole Marikana. Původně vinu shazovala na horníky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám