Hlavní obsah

Čtyřmetrový žralok zabil plavce u novozélandské pláže

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Auckland
Aktualizováno

Zhruba čtyřmetrový žralok zaútočil ve středu na plavce u populární pláže Muriwai u novozélandského Aucklandu. Muž útok nepřežil navzdory rychlému zásahu policie, která se snažila žraloka odehnat střelbou, informovala agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: U Nového Zélandu zabil žralok plavceVideo: Reuters

 
Článek

Novozélandský tisk později upřesnil, že obětí je 46letý filmař Adam Strange, jehož krátký film Aphrodite's Farm (Afroditina farma) před čtyřmi lety získal Stříbrného medvěda na filmovém festivalu v Berlíně.

Strange plaval zhruba 200 metrů od břehu, když žralok zaútočil. Místní rybář Pio Mose popsal listu The New Zealand Herald, jak se plavec snažil žraloku vzdorovat. Rybář na muže křičel, ať plave zpátky, ale na to už bylo pozdě. „Najednou byla všude krev. Třásl jsem se, byl jsem vyděšený a panikařil jsem. Ten muž potom ještě zvedl jednu ruku, nato byl stažen pod hladinu,“ uvedl Mose.

Foto: ČTK/AP

Policisté po žraloku stříleli.

Na místo vyrazili duchapřítomně policisté v člunech a žraloka se snažili odehnat střelbou. Plavcův život se ale zachránit nepodařilo. „Žralok se přetočil a zmizel,“ popsal inspektor Shawn Rutene. Není jasné, zda policisté predátora, jehož délku odhadují až na 4,2 metru, zabili.

Zatím nebylo potvrzeno, o jaký druh se jednalo. V místě se ale hojně vyskytuje žralok bílý.

Policie až do odvolání uzavřela všechny pláže v okolí.

Žraloci podle odborníka Clintona Duffyho útočí jen vzácně, u břehů Nového Zélandu zaznamenali od roku 1830 jen 12 až 14 smrtelných napadení člověka.

Reklama

Výběr článků

Načítám