Hlavní obsah

Tuniská policie zná vraha opozičního politika, byl to salafista

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tunis
Aktualizováno

Za vraždou známého tuniského opozičního politika Šukrího Bilajda je radikální islámské salafistické hnutí. Tuniské úřady podle úterního sdělení ministra vnitra a designovaného premiéra Alího Larajíze identifikovaly vraha, ale ten je stále na útěku. Zatím byly v souvislosti s vraždou zadrženy čtyři osoby.

Foto: Reuters

Zabitý Šukrí Bilajd

Článek

Ministr vnitra řekl na tiskové konferenci, že čtyři zatčení "patří k radikálnímu náboženskému proudu salafistů a jsou všichni Tunisané". Salafisté hlásají návrat ke kořenům islámu a prosazují to radikálními prostředky. Jejich cílem je stát založený na islámské náboženské orientaci a islámském právu šaría.

Bilajdova manželka po vystoupení ministra v úterý řekla francouzské rozhlasové stanici Europe 1, že ji zajímá, kdo vraždu objednal: "Je dobré vědět, kdo zabíjel, ale pro mne je důležité vědět, kdo to nařídil, protože to byl organizovaný zločin."

Osmačtyřicetiletého právníka Bilajda zabil atentátník 6. února čtyřmi střelnými ranami v jeho autě. Vrah ujel na motorce, kterou řídil jeho komplic. Opoziční politik zemřel po převozu do nemocnice.

Právník a obhájce lidských práv Bilajd patřil k nejodhodlanějším kritikům vládní islamistické Strany obnovy. Patřil také ke klíčovým postavám, které přispěly k pádu zkorumpovaného Zina Bin Alího.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám