Hlavní obsah

Za nehodu může většinou pilot, řekl k tragédii balónu v Egyptě expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K neštěstí, při němž se v úterý v egyptském Luxoru zřítil horkovzdušný balón a při kterém zahynulo 19 osob, se pro Novinky vyjádřil i expert na balónové létání Jan Smrčka ze společnosti balony.cz. Podle něj může za podobné nehody nejčastěji pilot.

Rozhovor s expertem na balónové létáníVideo: Novinky, Reuters

 
Článek

„Podle prvotních informací došlo k významnému úniku plynu z palivového systému a ten balón ve vzduchu explodoval. Všechno nasvědčuje tomu, že někdo neudělal něco správně, a ten někdo je většinou pilot,“ řekl Smrčka.

Podle něj mohl přepojovat jednu láhev na druhou, při čemž mohlo dojít k úniku. Balón také mohl být vybaven nevhodnými hadicemi.

Co se týče obecných zásad balónového létání, Smrčka uvedl, že pilot musí být seznámen s dokumentací o balónu, ten musí také projít řádnou technickou prohlídkou. Před letem musí být také provedena technická zkouška.

Lidé vyskakovali ven

Jak dodal, balón může létat asi 150 metrů nad terénem a 300 metrů nad zástavbou. „Nelétáme při rychlosti větru vyšší než 15-20 kilometrů za hodinu,“ doplnil Smrčka.

V balóně v Luxoru cestovali zahraniční turisté, mezi mrtvými je nejvíce osob z Hongkongu.

Informace o příčinách nehody se nakonec ustálily na zjištění, že explodovala plynová láhev na palubě. Následně ve výšce 300 metrů začal hořet i balón. Svědci z jiného balónu popsali, že viděli cestující z hořícího koše vyskakovat ven.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám