Hlavní obsah

Srílanská armáda při boji proti Tamilům znásilňovala ženy, muže i děti

Srílanské bezpečnostní síly znásilňovaly zadržované Tamily v době operace proti separatistům z hnutí Tygrů osvobození Tamilského Ílámu (LTTE) i po jeho porážce. Zadržované Tamily podezřelé z vazeb na LTTE znásilňovali bez ohledu na věk a pohlaví. Zneužité byly v letech 2006 až 2012 nejen ženy, ale i muži a děti, uvedla ve své zprávě organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW). Získala informace o znásilnění 75 lidí, citovala BBC.

Foto: Srílanská armáda, Reuters

Srílanská armáda při přípravách na poslední útok proti tamilským separatistům

Článek

Organizace kvůli svým zjištěním vyzvala srílanskou vládu k okamžitému zahájení vyšetřování případu a trestnímu stíhání pachatelů a zodpovědných osob.

Podle zprávy značně přibylo množství sexuálních útoků poté, co v roce 2006 vypršelo příměří mezi oběma stranami.

„Znásilnění bylo jedním z nezákonných nástrojů použitých armádou a policií proti lidem podezřelým z příslušnosti k LTTE nebo z podpory tohoto hnutí k získání zpravodajských informací během bojů i hned poté, co konflikt skončil v květnu 2009, stejně jako k získání informací o zbytcích LTTE od té doby, ať už na Srí Lance nebo v zahraničí,“ stojí ve zprávě.

Zpráva se soustřeďuje na 75 případů, kdy bylo znásilněno 31 mužů, 41 žen a tři chlapci mladší osmnácti let. Všichni byli zatčeni právě kvůli podezření z vazeb na Tamilské tygry.

Členové organizace HRW během dvanácti měsíců mluvili se zadržovanými Tamily, kteří nyní žijí v Austrálii, Velké Británii, Německu, Indii, Malajsii a Indonésii. Šetření bylo tajné, protože vláda uplatňuje tvrdé restrikce ohledně případů spojených s násilím provázejícím boje s Tamilskými tygry. Kvůli tomu vyšetřovatelé mohli mluvit jen s bývalými vězni a ne s lidmi, kteří jsou stále ještě za mřížemi.

„Ve všech zdokumentovaných případech bylo znásilnění a sexuální násilí doprovázeno dalšími formami mučení a krutého, nelidského a ponižujícího zacházení ze strany vládních bezpečnostních orgánů,“ dodává zpráva a požaduje nejen nalezení a potrestání pachatelů, ale i propuštění všech lidí zadržovaných kvůli vazbám na LTTE.

Zpráva Spojených národů v roce 2011 konstatovala, že válečných zločinů se během občanské války dopouštěly obě strany. Srílanská armáda podle ní ostřelovala v závěru ofenzívy tzv. bezpečné zóny, určené pro civilisty i polní nemocnice, což vláda odmítla. Tamilští tygři byli vinění, že používali civilisty jako lidské štíty, nasazovali dětské vojáky a vraždili lidi, kteří chtěli před zahájením vládní ofenzívy opustit oblasti pod kontrolou tygrů.

Občanská válka trvající 26 let skončila v roce 2009 porážkou separatistů, boje si vyžádaly 100 000 obětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám